Torrhumling, hur gör ni?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Torrhumling, hur gör ni?

Inläggav jonasg » fredag 2021-07-02 08:56

Jag använder den okomplicerade formen av att tillsätta humlen direkt i jäskärlet i slutet av primärjäsningen. Dock så stör det mig att humlen bildar ett lager högst upp i jäskärlet och jäskakan ligger längst ned. Så när man ska tappa så får man inte vara för girig på slutet (vilket jag har svårt för :roll: ).

Det verkar finnas ett otal sätt att torrhumla på. Har ni hittat något bra sätt som fortfarande ger mycket smak men också gör det enkelt att tappa på fat eller flaska?
(har bla läst alternativen här: https://www.lindhcraftbeer.com/2014/02/ ... torrhumla/)

Är det någon som använder rostfria jäskärl? Hur gör ni när man inte tydligt ser när man närmar sig slutet?
jonasg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: onsdag 2021-03-03 08:45

Re: Torrhumling, hur gör ni?

Inläggav Djonk » fredag 2021-07-02 11:21

Som Lindh skriver, kallkraschar man sjunker humlen efter ett tag.

För rostfria jäskärl använder jag flottör med filter: https://www.youtube.com/watch?v=68_Go41TrVU (fat i mitt fall, så att man kan trycksätta utan problem)
Smidigt, rent och man får ut nära på allt. Man behöver inte ens kyla faten och det kommer inte in något syre.

Cask Widge verkar vara slut i lager så den näst billigaste lösningen är med en https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... de-stigror

Så länge man använder kottar fungerar det okej med en vanlig humlepåse i fatet innan omtappning.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Torrhumling, hur gör ni?

Inläggav Pilsnerkokaren » lördag 2021-07-03 09:57

Jag torrhumlar främst en öl som bryggs till sambon, men jag humlar inte all öl. Av 34 liter trycker jag över 9 liter till ett fat som har humlepåsen i sig, detta fatet får stå i rumstemp medan resterande mängd kallkrachas och kolsyras.

Eftersom jag inte humlar med mer än 50 gr räcker det gott med 9 liter, den mängden har inga problem att ta upp smakerna från humlen. Motsvarar väl en humlemängd på 200gr/34liter, vilket bör fungera. Efter 3-4 dagar trycker jag tillbaka ölen till ursprungsfatet som sen får klarna i någon vecka.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 67 gäster