Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av filip » onsdag 2021-06-16 11:45
För knappt två veckor sedan bryggde jag en kompletterande batch öl till midsommar nästa vecka. Idag hade jag tänkt flaska men jag tycker SG på 1.021 känns lite högt.
• Mäskade två timmar med start 69°C och föll fritt till kanske 66°C
• OG=1.059 (80% pale ale malt + havre och karamellmalt)
• Tillsatte jästnäring och syresatte med ballongvisp
• Använde torkad kveik och fast jästemp på 30°C
• Fullt ös i jäsröret efter 12h
• SG efter 6 dagar = 1.022
• SG idag efter 12 dagar = 1.021
Jag mäskade ju rätt varmt, men hade ni vågat flaska med SG på 1.021? Vet inte om den hinner bilda kolsyra om jag skjuter på det ytterligare.
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av Djonk » onsdag 2021-06-16 12:26
Jag tycker att det låter lite riskabelt, i värsta fall tar den fart igen efter flaskningen. Du hade kunnat skaka upp bottensatsen efter första provet i hopp om att få liv i det hela, men nu är det lite sent som du säger om du vill bli färdig till midsommar. Det bästa vore att springa iväg och köpa någon form av riktiga fat
Ett annat alternativ vore att ha i en ansenlig mängd DME/LME eller bara vanligt socker av något slag för att få upp alkoholhalten till 8% eller så och sen servera som traditionell kveik med låg, naturlig kolsyrehalt.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Djonk » onsdag 2021-06-16 12:36
Å andra sidan, om du bara landat på 1.017 med samma jäst/liknande recept förut är det kanske ingen fara att bara sikta på kolsyrenivå i det lägre spektrat, använda tjocka flaskor och/eller hålla lite koll på dessa.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av filip » onsdag 2021-06-16 14:11
Djonk skrev:Å andra sidan, om du bara landat på 1.017 med samma jäst/liknande recept förut är det kanske ingen fara att bara sikta på kolsyrenivå i det lägre spektrat, använda tjocka flaskor och/eller hålla lite koll på dessa.
Bra tänkt, jag kikade på gamla bryggningar och har tidigare hamnat på 1.015–1.019 med liknande recept. Borde vara lugnt men jag tar det lite försiktigt. Fat lockar mer och mer...
-
filip
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: söndag 2017-05-14 19:16
av hizzle » tisdag 2021-07-20 15:20
Fat är en nobrainer. Smidigare rengöring, snabbare tappning (dessutom syrefri med enkla medel), proffsigare servering, inget joxande med kolsyrejäsning och inget bottengojs. Sedan kan du ju alltid tappa över från fat till flaska om du vill ha några sådana.
-
hizzle
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 79
- Blev medlem: söndag 2009-09-27 17:39
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 74 gäster