Sida 1 av 1

Tankar kring fläder

InläggPostat: onsdag 2021-06-02 13:02
av jolle995
Hej! Snart är flädern här och jag tänkte att den ska ner i öl. Jag har en suröl som jag tar av en gång om året som jag hade tänkt smaksätta med flädern. Jag är dock nöjd med ”grundsmaken” i ölet så jag är inte intresserad av att få med bakterier/vildjäst från blommorna så jag söker nu tips på metod att tillsätta flädern. Jag funderar exempelvis på om man ska vacca blommorna och köra dem sous vide för att pastörisera eller göra en ”saft” men utan socker som man tillsätter? Har ni erfarenhet eller andra idéer?

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: onsdag 2021-06-02 13:04
av Hövdingen
Låt det stå och dra i sprit någon vecka och häll i allt.

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: onsdag 2021-06-02 14:16
av jolle995
Det var ju en bra tanke men tänker att till 30 liter öl vill ha ganska mycket fläder vilket gör att jag behöver ganska mycket sprit för att det ska täcka allt?

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: onsdag 2021-06-02 16:23
av Kenneth
Gör på samma sätt som när man gör flädersaft.
Doppa blommorna i skållhett vatten.
Det bör ta död på det mesta.

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: torsdag 2021-06-03 08:35
av fsmedberg
Rensa klasarna så mycket som möjligt så det bara är blommor (ta bort så mycket av stjälkarna som möjligt) och frys in dom, sen är de klara att använda direkt från frysen.
Så har jag gjort ett par gånger utan problem. Dock "torrhumlade" jag nog för länge så smaken blev lite gräsig. Hade torrhumlat ca 2-3 dagar om jag gjort om det.

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: torsdag 2021-06-03 10:38
av jolle995
Tack för tipsen! Blir kanske någon kombination av metoderna

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: torsdag 2021-06-03 11:37
av Hop-san
Tillsätt blommorna i vörten i ett hopstand innan kylning på samma sätt som när man gör saft.

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: fredag 2021-06-04 09:23
av jolle995
Hop-san skrev:Tillsätt blommorna i vörten i ett hopstand innan kylning på samma sätt som när man gör saft.
Normalt hade det ju varit så jag hade gjort. Men den här ölen är ju redan bryggd för över ett år sedan och har legat på ek sen dess och ska smaksättas innan buteljering

Re: Tankar kring fläder

InläggPostat: måndag 2021-06-07 22:48
av lyxvillan
förra året gjorde jag först flädersaft från början, inget grönt alls från blommorna, citron skivor och skållhett sockerlag över. lät dra i kylen (efter svalnat) i 5dagar. Saften blev supergod. Jag mätte sockerhalten och tillsatte en del och räknade in med mäsken. blev för mycket flädersmak för min del iaf.
dock kan man använda sprit istället för vatten som när man blandar saft 50/50 utan minsta spritsmak= livsfarlig grogg

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk