Sida 1 av 1

Amylas / Pilsnerenzym

InläggPostat: tisdag 2021-05-11 22:54
av Leaf
Tacksam om någon har input på nedan frågeställning.

Bryggde en dubbelbock (23l) som av okänd anledning landade på FG 1.030. Ganska högt - så jag tog en chansning och tillsatte ytterst lite Pilsnerenzym - ca 0,5g som en chansning, med vetskapen om risken för att ölet skulle bli torrt som sågspån.
Tack och lov tuggade jästen ner till ett FG om 1.010, men man blir ju aldrig nöjd
Har en påse maltodextrin hemma. Går det att tillsätta detta för att få upp FG till 1.016 eller däromkring och innebär det att det då smakar mindre torrt?
Alternativet är så klart att gilla läget - resultatet är i vilket fall som helst mycket bättre än ’Worst Case Scenario”...


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Amylas / Pilsnerenzym

InläggPostat: tisdag 2021-05-11 23:13
av Leaf
Missade ju den uppenbara frågan... Kommer de tillsatta enzymerna (amyloglukosidas) att glatt tugga i sig maltodextrinet vilket i så fall gör att hela proceduren mynnar ut i inget resultat alls?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Amylas / Pilsnerenzym

InläggPostat: torsdag 2021-05-13 10:46
av ekstedt
Leaf skrev:Missade ju den uppenbara frågan... Kommer de tillsatta enzymerna (amyloglukosidas) att glatt tugga i sig maltodextrinet vilket i så fall gör att hela proceduren mynnar ut i inget resultat alls?


Skickat från min iPhone med Tapatalk


Uppenbarligen tuggade enzymet inte i sig alla dextriner eftersom du fortfarande har SG 1,010. Frågan är om det kommer göra det på sikt eller om det finns någon slags begränsning, det vet jag ej. Det jag vet dock är att maltodextrin har så låg sötma så det kommer inte påverka märkbart att tillsätta för att komma upp till 1,016.

Allmänt så tror jag du bör fundera mer på varför du stannade så högt som 1,030 i stället för hur du ska efterprocessa ölet. Trött jäst? För hög mäsktemperatur?

Re: Amylas / Pilsnerenzym

InläggPostat: torsdag 2021-05-13 16:06
av Leaf
Jag tackar för svaret @ekstedt.
Jo - anledningen har jag koll på, här handlar det mest om att få slutprodukten så bra som möjligt. Nästa bryggning vet jag vad som behöver förändras.
Skippar mer mixtrande och tror slutprodukten blir bra i alla fall


Skickat från min iPhone med Tapatalk