Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav Rotsac » lördag 2021-05-08 13:57

Jag använder Saisonjäster som Wyeast 3711, och White Labs French Saison WLP590.
De innehåller bakterien "STA1", som käkar upp de sockerarter den får tillgång till.

Detta skapar ett riktigt torrt öl, och gör att man måste ha stenkoll på kolsyrejäsning i flaskor, med hjälp av kontroll i form av en bygelflaska med manometer, för att vara säker på att man ej skapar flaskbomber.

Jag gillar egentligen ej denna ölstil (Saison), som har för mycket av lada och stampat jordgolv över sig.
Men... om man smaksätter den med tranbär, eller svarta vinbär, så blir den väldigt bra:-)

Jag skulle vilja testa att behålla en viss sötma, som balans mot syrligheten från bären vid nästa bryggning.
Men hur, när denna jäst äter upp alla(?) sockerarter?

Jag funderar på om mjölksocker (laktos) kan fungera? "Vanlig" öljäst sätter ej i sig sådant, och det används i t.ex. öltypen "Milk Stout".
Jag funderar även över sötningsmedlet "Stevia".

Alla tips är välkommna.

https://wyeastlab.com/yeast-strain/french-saison

https://www.whitelabs.com/yeast-single? ... yle_type=5
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav Hövdingen » lördag 2021-05-08 14:56

Sötningsmedel kan ju alltid köra, annars kanske det är bäst att byta till en annan jäst som har de egenskaperna du söker. Ett annat alternativ är att använda sulfiter för att stoppa jästen från att försöka sig när du känner att rätt SG är uppnått. Därefter kan du söta efter behag om du känner att det fortfarande är för torrt. I det här fallet skulle jag hålla mig borta från sötningsmedel. Det smakar inte samma som vanligt socker och personligen tycker jag stevia smakar skit. Kör du på detta måste du däremot tvångskolsyra. Lättast är nog att helt enkelt bara byta jäst.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav TobiasW » lördag 2021-05-08 22:17

Annars kan man satsa på ca 6-7% så får man sötma genom alkoholen också, men det minskar ju hinkabiliteten en aning...
TobiasW
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 33
Blev medlem: måndag 2017-04-03 10:07

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav assistredo » lördag 2021-05-08 23:03

STA1 är inte någon bakterie utan en gen hos jästen vilket gör att den även kan förjäsa dextrin.

Wolfgang Besserwisser
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav ekstedt » söndag 2021-05-09 11:11

Diastaticusstammar kan inte fermentara laktos vad jag vet.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav Hövdingen » söndag 2021-05-09 13:15

ekstedt skrev:Diastaticusstammar kan inte fermentara laktos vad jag vet.


Har för mig att STA-1 bara möjliggör jäsning av dextriner.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Sockerart som Saisonjäst ej rår på?

Inläggav assistredo » söndag 2021-05-09 21:48

Sen finns ju jäststammar som har svårt att förjäsa fruktos och som används till mjöd, vin och cider för att få ett sötare resultat.

Annars kunde man kanske försöka med mäskning vid lägre temperatur för att möjligtvis få mindre dextriner.

Jag läste någonstans att STA1-jäster även kunde ge sig på stärkelse och t.o.m. cellulosa. Jäsning av ej silad avkyld mäsk med sådan jäst kanske skulle passa bra för kreatörer i en helt annan del av hembryggarvärlden :roll:
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 64 gäster