Jag använder Saisonjäster som Wyeast 3711, och White Labs French Saison WLP590.
De innehåller bakterien "STA1", som käkar upp de sockerarter den får tillgång till.
Detta skapar ett riktigt torrt öl, och gör att man måste ha stenkoll på kolsyrejäsning i flaskor, med hjälp av kontroll i form av en bygelflaska med manometer, för att vara säker på att man ej skapar flaskbomber.
Jag gillar egentligen ej denna ölstil (Saison), som har för mycket av lada och stampat jordgolv över sig.
Men... om man smaksätter den med tranbär, eller svarta vinbär, så blir den väldigt bra:-)
Jag skulle vilja testa att behålla en viss sötma, som balans mot syrligheten från bären vid nästa bryggning.
Men hur, när denna jäst äter upp alla(?) sockerarter?
Jag funderar på om mjölksocker (laktos) kan fungera? "Vanlig" öljäst sätter ej i sig sådant, och det används i t.ex. öltypen "Milk Stout".
Jag funderar även över sötningsmedlet "Stevia".
Alla tips är välkommna.
https://wyeastlab.com/yeast-strain/french-saison
https://www.whitelabs.com/yeast-single? ... yle_type=5