Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Jonas78 » måndag 2021-04-26 11:20
Hej
Har bryggt en hel del satser IPA i min beerbrew.
Ett problem som jag inte fått ordning på är att jag får både häst i botten och toppen i jästhinken.
En ganska fin hård bottensats men även massa jäst som flyter på toppen och till viss del även i ölen.
Brukar försöka med en kastrull eller liknande få bort allt flytande men det blir en del mindre kvar som lätt hamnar i flaskorna och ser rätt oaptitligt ut.
Det som blir är klumpar av(död?) jäst som är lite svampiga och håller någorlunda ihop. Men det går inte att sila, då går de sönder i mindre bitar
Vad gör jag för fel som får så? Vad kan man göra. Kör mest US-05 eller US-04. Har provat lite olika jästtemperaturer (från 14-22) men inte noterat någon större skillnad på de omgångarna.
Brukar jäsa 14-20 dagar ungefär.
När det är lite kallare ute har jag provat att ställa ut den någon dag eller två. Kan inte påstå någon stor skillnad av det.
Ca 25 liter blir det per batch
Tips tages emot tacksamt
Ölen är för övrigt god, så detta är mer ett visuellt problem.
-
Jonas78
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: måndag 2021-04-26 11:12
av Erik12 » tisdag 2021-04-27 13:54
Lite flytande jästflottar på ytan är varken konstigt eller ovanligt. Flaskjäser du är lite jäst i flaskan ofrånkomligt. Hur länge får flaskorna stå innan du provar första?
-
Erik12
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 39
- Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36
av Jonas78 » tisdag 2021-04-27 18:35
Fast jag menade i jäshinken. Då får jag både bottensats och flytande jäst och lite däremellan.
När jag lyckats bäst (samma jäst) har jag fått en ganska hård bottensats och relativt klar vätska och inget som flyter.
Det senaste har det varit jäst lite överallt känns det som och ingen lika fast bottensats. Jästen som flyter runt ser ut och känns lite som tvättsvamp.
Jag tycker att jag gör som tidigare men något är det ju jag borde justera
-
Jonas78
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: måndag 2021-04-26 11:12
av Erik12 » onsdag 2021-04-28 10:49
Får samma ibland också, jäst som inte riktigt vill flocka även fast jäsningen är konfirmerat klar. Det påverkar ju inte smak och känns lite som nåt som kan orsaka stjälpa mer än hjälpa om man ska försöka ”fixa”. Sjunker jästen till botten som den ska i flaskorna? Isf så får du väl bara gilla att jästen beter sig så.
När jag råkat ut för det så klarnar ölen fint efter en dryg månad som vanligt på flaska, bara något större bottensats kanske.
-
Erik12
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 39
- Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36
av Hövdingen » onsdag 2021-04-28 11:49
Kör du kran eller hävert? I båda fallen bör det vara enkelt att undvika att få med jäst från både botten och toppen. Det är bara att sluta fylla när du märker att den du börjar suga i jäst.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Jonas78 » lördag 2021-05-08 14:27
Kör hävert. Värsta bottensatsen och det som flyter kan man ju undvika. Det svåra är de små bitarna som flyter runt i vätskan. Men tillbaka till ursprungsfrågan, varför ger us-05 en massa jäst i vätskan och toppen. Den skall ju ge bottensats enbart om jag inte är ute och cyklar
-
Jonas78
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: måndag 2021-04-26 11:12
av Olof Fager » lördag 2021-05-08 15:18
Hur länge och hur kallt kallkraschar du?
-
Olof Fager
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 64
- Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01
av Jonas78 » lördag 2021-05-08 17:09
På kalla halvåret är det ju enklare. Men något dygn eller två i några plusgrader om jag kan. Senaste två bryggningarna inte alls då jag inte har någonstans att ställa det så kallt
-
Jonas78
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: måndag 2021-04-26 11:12
av Perwaste » lördag 2021-05-08 19:01
Om man inte kallkraschar brukar det kunna hjälpa att skaka hinken några dagar innan flaskning. De större klumparna skakas i de flesta fall sönder och faller till botten, men kanske inte riktigt alla. Det förutsätter att jäsningen är klar.
//Perwaste
-
Perwaste
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 333
- Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50
av Jonas78 » onsdag 2021-05-12 09:40
Finns det något vinst med att tappa om ölen någon vecka innan tappning i en ny hink där man tar bort så mycket som möjligt av jästen?
-
Jonas78
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 5
- Blev medlem: måndag 2021-04-26 11:12
av ekstedt » onsdag 2021-05-12 10:33
Jonas78 skrev:Finns det något vinst med att tappa om ölen någon vecka innan tappning i en ny hink där man tar bort så mycket som möjligt av jästen?
Nej. Flockulering och sedimentation påskyndas inte av omtappning, snarare tvärtom.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 37 gäster