Socker och tryck

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Socker och tryck

Inläggav MrX » söndag 2021-02-14 19:34

Heineken verkar bara innehålla malt

HEINEKEN LAGER
Water, malted barley and hop
extract

...men inte Heineken light

HEINEKEN LIGHT
Water, malted barley, glucose, hops
and hop extract
MrX
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: lördag 2021-02-13 19:23

Re: Socker och tryck

Inläggav Djonk » söndag 2021-02-14 21:15

Jag tänker att det du kompenserar för med sockret snarare är att malt-extrakt har en egen smak än att det är gjort på 100% malt.
Nog går det att brygga relativt smaklös starköl på 100% pilsnermalt också.

Torkat maltextrakt kommer närmare något du har mäskat själv. Se https://brulosophy.com/2019/05/27/liqui ... t-results/ som exempel.
Sen är ju ölkit kanske inte alltid så färska när de når kunden, så att det kan bli såhär: https://brulosophy.com/2017/11/27/the-i ... t-results/
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1207
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Socker och tryck

Inläggav MrX » söndag 2021-02-14 22:00

Mycket intressant läsning:

"Light lagers are the lightest of this family in alcohol content, color, aroma, and taste. These can range from Bud Select 55, the lightest currently available beer, all the way to Yuengling Light, which is one of the most flavorful light adjunct lagers on the market today. Some of the very light examples, however, are much better for refreshment than alcohol's more endearing properties, as some of them only clock in around 2.5% ABV. They use up to 40% adjuncts in the malt bill and just enough hops for balance, giving them as unoffensive and refreshing a flavor profile as possible. This style includes Miller Lite, Bud Light, Bud Select, Coors Light, Michelob Ultra, etc.

Standard lagers also use up to 40% adjuncts, and are generally almost identical in ingredients to light lagers, just “more of it.” They tend to be a light golden color rather than pale straw, and often have distinctive flavor characteristics depending on the adjunct and hops used: Budweiser uses rice, while Miller High Life uses corn. Examples of this style are Budweiser, Miller High Life, Coors Banquet, Pabst Blue Ribbon, etc.

The premium lager category is an adjunct lager with less adjunct used, generally around 25% of the malt bill. These can be higher in hop aroma and flavor and tend to be slightly more distinctive in flavor brand to brand. This category includes Stella Artois, Heineken, Corona, Miller Genuine Draft, etc."
https://www.greensbeverages.com/alcohol ... unct-lager

Jag var för all del medveten om att amerikanerna använder ris och majs men jag hade ingen aning om hur mycket det handlade om.
En annan källa talade om upp till 50%.
"Prohibition grists included 10–20% corn grits, many large American breweries now produce light lagers that contain up to 50% adjuncts."
https://www.morebeer.com/articles/brewing_with_adjuncts

Är målet att brygga någonting som liknar det här med en ölsats, så ser jag inga andra alternativ än en hög med socker men vi ska ändå komma ihåg poängen om försämrad jästhälsa som följd av använding av en för stor andel socker.
Jag vet inte hur många gånger någon har frågat mig om det är möjligt att använda en färdig ölsats för att göra någonting i stil med Sol, Corona, Heineken, Budweiser....
...och varje gång har jag frågat mig själv varför, men det är ju inte svaret på frågan.
Eftersom jag aldrig tidigare har lyckats få ut rena smaker med mycket socker och eftersom det strider mot allt som jag har lärt mig genom åren, så har jag inte vågat föreslå att någon ska köra med en en ölsats på 1,7 kg och 1 kg socker för det låter inte seriöst.
Vet nog inte om jag vågar göra det i framtiden heller men hur jag än vänder på det här så är det socker som gäller om den här stilen ska göras utan att det blir för komplicerat.
Kanske Coopers och många andra med dem, trots allt hade rätt då de förr föreslog att man ska göra deras "lager" med 1 kg socker.
Hemska tanke, tänk om det är jag som har haft fel alla dessa år :lol:
MrX
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: lördag 2021-02-13 19:23

Re: Socker och tryck

Inläggav MrX » söndag 2021-02-14 22:18

Djonk skrev:Torkat maltextrakt kommer närmare något du har mäskat själv. Se https://brulosophy.com/2019/05/27/liqui ... t-results/ som exempel.
Sen är ju ölkit kanske inte alltid så färska när de når kunden, så att det kan bli såhär: https://brulosophy.com/2017/11/27/the-i ... t-results/


Har läst nästan allt på brulosophy.com och har själv gjort ett lagerexperiment med 100% ljus DME.
Blev verkligen ljust och enligt mig en riktigt god helmaltslager.
Inga fel på den men jagar man Budweiser eller någonting i den stilen, så kommer man inte ens nära.

Problemet med gamla ölkit är tyvärr bekant och förändringen i färgen är verkligen otroligt stor, men smaken tycker jag inte att påverkas riktigt i samma utsträckning.
Det är ändå klart att färskare är bättre när det gäller LME.
MrX
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: lördag 2021-02-13 19:23

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Djonk och 54 gäster