Extrakt bryggning
Postat: lördag 2021-02-13 22:35
Jag har genom åren försökt mig på det mesta när det gäller ölbryggning men kom i något skede fram till att jag inte har tid eller utrymme för all utrustning som behövs för all grain.
Började därför utreda hur man på bästa sätt gör bra öl enbart med extrakt.
I det här skedet kan jag inte säga att jag är någon expert men jag kan ändå försöka dela med mig av mina erfarenheter om någon råkar vara intresserad.
Mitt motto är att bryggningen ska gå undan och processen ska vara så strömlijeformad som möjligt.
I princip betyder det att jag borde skippa lagerexperiment men eftersom de flesta som jag känner tycker att lager = öl så har jag också försökt lära mig hur man gör smaklösa ölsorter med enbart extrakt.
Startade tidigare en tråd om socker och tryck och där kan ni läsa mera om mina erfarenheter på den fronten.
Att göra en god ale lyckas princip hur lätt som helst en alla är tyvärr inte alevänner.
Du måste för all del klara av att hålla utrustningen absolut ren och efter det är fungerande temperaturkontroll det absolut viktigaste.
Att jäskärlet står i ett rum där temperaturen är 20 grader betyder inte att det är 20 grader inne i jäskärlet under hela jäsningen eftersom jäsningen producerar värme.
Därför är mitt förslag att du om du siktar på 20 grader, jäser i ett utrymme som är betydligt svalare än så.
Isolera istället jäskärler och använd någon form av temperaturkontroll för att garantera att du håller rätt temperatur (mät temperaturen mellan isoleringen och jäskärlet) och använd värmekällan för att nå rätt temperatur.
För en ale behövs inte mycket annat än ett jäskärl, en ölsats och temperaturkontroll.
Köper man en ölsats med ca. 3kg malt så behöver man ingenting annat för att få starköl.
Då är det bara att tuta och köra och slutresultatet blir ofast bra.
Många säger att jästen måste bytas ut och att humlen i ölsatsen inte räcker, men för 90% av oss blir det tillräckligt bra utan att ändra på någonting.
Låt dig alltså inte avskräckas utan kör hårt och avgör själv om du är nöjd eller inte.
Om man använder flaskor så är mitt förslag att använda sig av carbonation drops eller vanligt bitsocker direkt i flaskorna för att komma lättare undan än om man ska blanda socker i hela ölmängden (kräver två jäskärl).
Lager är sen lite besväligare än ale.
För att göra en traditionell lager så behöver man ordentlig kylning med temperaturkontroll.
Det här är någonting som jag inte har plats för.
Vill man göra en OK "lager" utan temperaturkontroll så lyckas det ändå med tryckjäsning och då betyder det att du i princip också kan räkna med att du kommer att behöva ölfat.
Går nog också att buteljera färdigt kolsyrat direkt från jäskärlet men det kräver nästan att man kyler hela jäskärlet.
Min personliga erfarenhet är att många lagerdrickare tycker att helmaltslager blir lite väl tung och därför kan det vara bra att experimentera med socker.
Socker har genom åren fått ett dåligt rykte när det gäller öl, men enligt mig behöver man socker för att göra smaklös/tunn lager med extrakt.
Börja med en ölsats med eftersträvad IBU/EBU, lägg till socker och malt enligt smak för att nå rätt alkoholhalt (använd en app eller mät oechsle) och jäs under tryck.
Om du jäser vid 18C så ger t.ex. 28.6 psi 2,7 vols co2 som är ganska lämpligt för en lager.
Enligt mig baserar sig mycket som skrivs på nätet på åsikter från brittiska forum.
Det här betyder inte att jag anser att britterna gör dåligt öl men vill man eftersträva de bulkölsorter som vi köper från butiken i norden, så måste man anpassa sina recept efter det.
Det mesta går att göra med enbart extrakt om man utreder lite först.
Svarar gärna på alla frågor som gäller extraktbyggning och nybörjare får gärna komma med "dumma" frågor!
Började därför utreda hur man på bästa sätt gör bra öl enbart med extrakt.
I det här skedet kan jag inte säga att jag är någon expert men jag kan ändå försöka dela med mig av mina erfarenheter om någon råkar vara intresserad.
Mitt motto är att bryggningen ska gå undan och processen ska vara så strömlijeformad som möjligt.
I princip betyder det att jag borde skippa lagerexperiment men eftersom de flesta som jag känner tycker att lager = öl så har jag också försökt lära mig hur man gör smaklösa ölsorter med enbart extrakt.
Startade tidigare en tråd om socker och tryck och där kan ni läsa mera om mina erfarenheter på den fronten.
Att göra en god ale lyckas princip hur lätt som helst en alla är tyvärr inte alevänner.
Du måste för all del klara av att hålla utrustningen absolut ren och efter det är fungerande temperaturkontroll det absolut viktigaste.
Att jäskärlet står i ett rum där temperaturen är 20 grader betyder inte att det är 20 grader inne i jäskärlet under hela jäsningen eftersom jäsningen producerar värme.
Därför är mitt förslag att du om du siktar på 20 grader, jäser i ett utrymme som är betydligt svalare än så.
Isolera istället jäskärler och använd någon form av temperaturkontroll för att garantera att du håller rätt temperatur (mät temperaturen mellan isoleringen och jäskärlet) och använd värmekällan för att nå rätt temperatur.
För en ale behövs inte mycket annat än ett jäskärl, en ölsats och temperaturkontroll.
Köper man en ölsats med ca. 3kg malt så behöver man ingenting annat för att få starköl.
Då är det bara att tuta och köra och slutresultatet blir ofast bra.
Många säger att jästen måste bytas ut och att humlen i ölsatsen inte räcker, men för 90% av oss blir det tillräckligt bra utan att ändra på någonting.
Låt dig alltså inte avskräckas utan kör hårt och avgör själv om du är nöjd eller inte.
Om man använder flaskor så är mitt förslag att använda sig av carbonation drops eller vanligt bitsocker direkt i flaskorna för att komma lättare undan än om man ska blanda socker i hela ölmängden (kräver två jäskärl).
Lager är sen lite besväligare än ale.
För att göra en traditionell lager så behöver man ordentlig kylning med temperaturkontroll.
Det här är någonting som jag inte har plats för.
Vill man göra en OK "lager" utan temperaturkontroll så lyckas det ändå med tryckjäsning och då betyder det att du i princip också kan räkna med att du kommer att behöva ölfat.
Går nog också att buteljera färdigt kolsyrat direkt från jäskärlet men det kräver nästan att man kyler hela jäskärlet.
Min personliga erfarenhet är att många lagerdrickare tycker att helmaltslager blir lite väl tung och därför kan det vara bra att experimentera med socker.
Socker har genom åren fått ett dåligt rykte när det gäller öl, men enligt mig behöver man socker för att göra smaklös/tunn lager med extrakt.
Börja med en ölsats med eftersträvad IBU/EBU, lägg till socker och malt enligt smak för att nå rätt alkoholhalt (använd en app eller mät oechsle) och jäs under tryck.
Om du jäser vid 18C så ger t.ex. 28.6 psi 2,7 vols co2 som är ganska lämpligt för en lager.
Enligt mig baserar sig mycket som skrivs på nätet på åsikter från brittiska forum.
Det här betyder inte att jag anser att britterna gör dåligt öl men vill man eftersträva de bulkölsorter som vi köper från butiken i norden, så måste man anpassa sina recept efter det.
Det mesta går att göra med enbart extrakt om man utreder lite först.
Svarar gärna på alla frågor som gäller extraktbyggning och nybörjare får gärna komma med "dumma" frågor!