av Kallebäcksexpressen » fredag 2021-02-12 13:10
Jag går igenom hela receptet och tillvägagångssättet. Vill tillägga att detta var min andra bryggning bara så jag är medveten om att jag gör småmisstag och jag har dålig koll på utbyte, förstår hela grejen men det är som att myntet inte riktigt faller ner för mig, det är något med det som jag har svårt förstå mig på men räknar med att jag helt plötsligt har koll. Receptet är från Brewfather så jag har skalat det och jästen är inte densamma som originalet.
BIAB 12 L/ 67% utbyte
Mäskvatten: 16.78 L
Kokvolym: 15,12 L
Densitet innan kok: 1,046
Grundvärden
OG: 1.054
FG: 1.011
IBU: 41
Mäskning
68 grader 60 min
76 grader 10 min
Malt (3,023 kg)
2,832 kg (93,7%) Bestmalz Pale Ale
191g (6,3%) Weyermann Caramunich III
Humle
6 IBU Magnum, kok 60 min
3 IBU Perle, kok 60 min
32 IBU Cascade, kok 30 min
36 gram Caskade, kok 0 min
Protafloc 0,5 gram kok 15 min, Jästnäring 0,5 gram kok 6 min.
Jäst
1 pkt Fermentis US-05
Tillvägagångssätt: mäsktemperaturen var på 67 grader efter 10 min och höjde värmen lite, rörde om var 10:e min ca.
Innan koket var det 14 liter i grytan så jag lakade 1,5 liter vatten för att komma upp i rätt kokvolym. Densiteten skulle enligt receptet vara 1.046 men för mig var det 1.051 så jag fyllde på vatten för att komma rätt då jag inte ville ha för stark öl (tveksam om jag tänker rätt här)
Og låg på 1.054.
Jag förstår att ett recept som någon annan gjort inte stämmer för mig men trodde nog att jag skulle komma ner med fg lite till. Jäsningen gjordes i mitt hemmagjorda jäsningsskåp där jag reglerar temperaturen med frysta petflaskor. Termometer fastsatt på jäshinken och låg på 17,3 grader de första dygnen och ökade sedan sakta var tredje dag. Låg på 1.017 dag 9 och lät den sedan stå sammanlagt 15 dagar innan jag tappade upp på flaska.
Vad ska jag tänka på nästa gång för att få ölen lite starkare? Nu blir den ca 5% men skulle vilja komma upp i 5,6, egentligen spelar det ingen roll men vill lära mig för att ha koll liksom.