Sida 1 av 1

Dumpa jästen koniskt jäskärl

InläggPostat: söndag 2021-01-17 14:34
av Jäste
Hej!
Har jäst för första gången med min nya BrewMonk 30 liters och skulle nu dumpa jästen innan torrhumling nummer 2 @15C.
Kör en förlängd blow off variant, där slangen går från toppen av jäskärlet in i en tät sodastreamflaska och sedan vidare till en vanlig behållare med starsan där då bubblandet sker. Detta har jag så jag enkelt kan kallkrascha utan behöva bekymra mig om baksuget som blir när tempen sjunker neråt nollan. (endast co2 från flaskan sugs tillbaka) Detta kan väl jämföras med den klassiska ballongen på vattenlåset.
Hursomhelst, det var lättare sagt än gjort att få ut någon jäst kan jag säga. Det var tokstopp. Och att börja peta in långa grejer för att luckra upp geggan känns inte optimalt. Ni som tömmer koniska kärl, trycksätter ni med co2 via locket?
Hade ju varit nice att kunna tömma, åtminstone när man försöker sig på en herrejösses IPA med mycket arom.
Lite kluven här vad man ska hitta på....

Re: Dumpa jästen koniskt jäskärl

InläggPostat: måndag 2021-01-18 09:27
av Karl R
Har ett koniskt kärl sen en tid tillbaka, fått tag i en från williamswarn, så den är rostfri (köpte beg.)
lite beroende på jäst, så har jag nån gång satt ett litet övertryck i fatet, då gå gasen in via locket. och nån gång har det inte behövts. Har funkat för mig.

Re: Dumpa jästen koniskt jäskärl

InläggPostat: tisdag 2021-01-26 13:48
av SGP
Fick du nån ordning på detta? Jag är intresserad av att köpa nån slags jäskärl som låter mig dumpa både druv och jäst. Förhoppningsvis nåt som också går in i min jäskyl vilket begränsar valen något.