Sida 1 av 1

Alkalinitet

InläggPostat: onsdag 2020-12-30 22:08
av Cobrac
Jag har hög alkalinitet i mitt vatten vi snackar sinnessjukt högt. 610mg/l, hur påverkar det smakerna i öl? Det är vansinnigt trögt att justera pH i detta vatten. Det som är smått förvånande är att vattnet i övrigt ligger bra till med tanke på magnesium, koppar, klorid och andra oegentligheter, ingen turbiditet eller lukt. Hårdheten ligger på 4,0 dH (tyska hårdhetsgrader). Är det mjölksyra som gäller i mäsk? I annat fall kanske jag kan flaska vattnet och saluföra det som ”naturligt samarin” vid magbesvär och sura uppstötningar...

Re: Alkalinitet

InläggPostat: onsdag 2020-12-30 22:18
av Hövdingen
Smakmässigt kan du få mer kärvhet från tanniner. Sen är för högt pH även dåligt för mäskeffektiviteten.

Du vill undvika att använda för mycket mjölksyra eftersom det lätt ger en märkbar syrlighet till ölet. Jag skulle istället rekommendera fosforsyra. Det säker pH mer effektivt och har en mycket högre smaktröskel. I övrigt får du nog behandla järnet ur vattnet med CaCl och CaSo4

Re: Alkalinitet

InläggPostat: onsdag 2020-12-30 23:47
av Cobrac
Smart, fosforsyra har jag använt för att justera ett mjöd som blev jolmigt och inte ville använda varken citron-, vin-, äppelsyra. Så det var ett utmärkt tips.

Re: Alkalinitet

InläggPostat: onsdag 2020-12-30 23:49
av Cobrac
Har inget järn att tala om 0,1mg/l. Eller ska jag försöka ta bort det också?

Re: Alkalinitet

InläggPostat: onsdag 2020-12-30 23:53
av Hövdingen
Nej, bry dig inte om järnet. Det var bara en dålig ordvits.

Re: Alkalinitet

InläggPostat: torsdag 2020-12-31 08:51
av Djonk
Det var väl natrium som var för högt i övrigt? :wink:

Re: Alkalinitet

InläggPostat: torsdag 2020-12-31 09:20
av Cobrac
Ja, det är högt, du har bra minne! Fast det är inte något som jag har märkt av i mjödet, så jag tänkte att det kanske går att justera humlemängden så jag kan krångla fram ett gott öl ändå? Jag har efter ett decenniums tveksam inställning till IPA och NEIPA nu äntligen blivit lite frälst i dessa stilar och då kanske mitt vatten duger? För vid torrhumling bildas väl inte mer beska? Sen tänkte jag passa på att kolla om ni här på forumet använder sådana här:

https://mylar.se/products/kopia-av-syre ... 4229926019

Tänkte bygga en liten behållare i locket på jäskärlet så att allt syre tas upp i dessa under tiden jag torrhumlar, jag har provat med vanligt vatten och det bildas lite undertryck till och med, vattnet i vattenlåset drog baklänges. För som jag förstått det så är oxidering ett problem ibland vid dessa stilar. Och för att vara på säkra sidan kanske dessa kan vara till hjälp?

Re: Alkalinitet

InläggPostat: torsdag 2020-12-31 15:09
av Djonk
Finns bara ett sätt att ta reda på det :) brygg på.
Torrhumling kan både öka och sänka beskan, beror på grundölet.

Har inte använt något annat än jäst för att minska syre, men visst är oxidering den stora risken med välhumlad öl.

Re: Alkalinitet

InläggPostat: torsdag 2020-12-31 18:36
av Cobrac
Du har såklart rätt varför stå och tveka i startgropen. Jag kör, dock inte ikväll. För nu blir de köpeöl (Amundsen apocalyptic thunder juice). Gott nytt år på er allesammans!