Hallå! Har funderat ett antal batcher nu vad som får vissa jäsningar att explodera i skumbildning (och skapa en rejäl ”blow off”) och andra inte. Tycker inte riktigt jag ser någon röd tråd, förutom kanske i extra starka öl. Men jag får oftare ”blow offs” nu än förr i tiden.
Det hade varit intressant om någon av er som har extra bra koll på sånt här kan försöka ge en bra förklaring vad det är som påverkar vissa jäsningar att skapa så mycket skum, och andra inte. Ibland till och med olika skumbildning med samma jäst. Och finns det något man kan göra för att undvika blow off? Tänker pitch-temperatur, syresättning av förkultur/vört, syrgas vs visp, pitch rates mm. Finns ju väldigt många variabler.
Jag jäser nästan aldrig i den varma änden av jästens toleransnivå, och pitchar ofta lite mer än vad som ”normalt rekommenderas”. Jäsningen sker i en hög men smal Keg King Jr, och det bildas ofta mycket skum pga den smala diametern säkert, upplever dock att det blir mer skum generellt än i mina gamla 15L-hinkar.
Hoppas nån har lite intressanta inputs!
Skickat från min iPhone med Tapatalk