Det kostar att ligga på topp
Har jäst under tryck ett bra tag nu och är helnöjd.
Nackdelen är att det behövs en del utrustning, fördelarna är dock övervägande för min del.
1.
Efter bryggningen häller jag grönölen direkt i fatet och kör NoChill. Slipper ett moment på bryggdagen.
2.
Brygger främst lager och normalt är primärjäsningen klar efter 4-5 dagar. med efterföljande Diacetylrast i en vecka innan klarning.
3.
Att ta prov är enkelt, det skummar som tusan men provet ska inte ha någon kolsyra i sig ändå.
4.
Ölen får en grundkolsyrning som är lätt att komplettera.
5.
Hållbarheten är betydligt bättre än vid vanlig jäsning i hink. Det är som Djonk skriver, ölen blir ju aldrig utsatt för varken syre eller ljus i stålfat. Ölen oxiderar ju också av ljus, inte enbart av syre.
6.
Ölen blir bättre, jäsningen blir renare och jästen lämnar inte lika mycket restprodukter från sig.
Är man hardcord på LoDo får man hålla bättre koll på jäsningen än mig, det går nog att få rätt kolsyremängd i ölen utan komplettering men det är rätt pilligt. Du ska stänga spundingventilen vid rätt tillfälle, vilket jag inte lyckats med ännu. CO2 på tub är inte lika ren som kolsyra producerad av jäst enligt de rättrogna, så det finns en risk att man oxiderar ölen om man använder gas på tub enligt en del.
Nu har CO2 blivit billigt men man kan ju alltid seriekoppla faten och använda avgiven CO2 till att flusha fatet som ölen ska klarna i när den är färdigjäst.