Moderatorer: martinb, Webbgrupp
1.6 bar vid 2c är väldigt hög kolsyrenivå.. Uppåt 3.6 i CO2-volym. Två fat på det trycket, och kanske lite flushning av faten innan fyllning också eller? Kanske inte orimligt att en liten Sodastream tar slut, men jag skulle läcktesta den oavsett. Låt den stå på konstant tryck mot något och väg den före och sedan igen efter några dagar. Med stumt mottryck (ingen kolsyresättning alltså) så ska den hålla samma vikt.Snow skrev:Vet att vi diskuterat detta med forcerad kolsyrning, men jag blir fanemej inte klok på detta.
Har en julale som är klar och står på forcerad kolsyrning, det är två fat 19l som är sammanfogade och
är trycksatta till 1,6bar vid 2 celsius. De är nästan fulla med typ 1liter HS.
Igår hade den stått i ca en vecka, då var kolsyreflaskan tom (Soda stream 425g).
Tror inte det läcker men säker kan man inte vara såklart
Egentligen har jag flera frågor, bör den ta slut på en vecka? Hur mycket går det egentligen åt?
Trycket i faten hade stannat på 1bar, provade att fylla några flaskor, men ölen är avslagen, inte alls tillräcklig kolsyrenivå
utifrån mina preferenser. Enligt tabeller så är den ju redan överkolsyrad...
Vilket tryck använder ni ? Jag har tidiare legat på ca 2bar, men tror att den mätaren visat lite för högt tryck.
När jag kört med den gamla så har ca 1, blivit ganska ok, men 2-2,1 har blivit för mycket.
Nu har jag en ny tryckregulator som bör visa rätt. Men 1 bar är för lite eller så är tiden för kort (1v).
Vad ligger ni på för nivåer för en Ale/Lager?
ecmik skrev:1.6 bar vid 2c är väldigt hög kolsyrenivå.. Uppåt 3.6 i CO2-volym. Två fat på det trycket, och kanske lite flushning av faten innan fyllning också eller? Kanske inte orimligt att en liten Sodastream tar slut, men jag skulle läcktesta den oavsett. Låt den stå på konstant tryck mot något och väg den före och sedan igen efter några dagar. Med stumt mottryck (ingen kolsyresättning alltså) så ska den hålla samma vikt.Snow skrev:Vet att vi diskuterat detta med forcerad kolsyrning, men jag blir fanemej inte klok på detta.
Har en julale som är klar och står på forcerad kolsyrning, det är två fat 19l som är sammanfogade och
är trycksatta till 1,6bar vid 2 celsius. De är nästan fulla med typ 1liter HS.
Igår hade den stått i ca en vecka, då var kolsyreflaskan tom (Soda stream 425g).
Tror inte det läcker men säker kan man inte vara såklart
Egentligen har jag flera frågor, bör den ta slut på en vecka? Hur mycket går det egentligen åt?
Trycket i faten hade stannat på 1bar, provade att fylla några flaskor, men ölen är avslagen, inte alls tillräcklig kolsyrenivå
utifrån mina preferenser. Enligt tabeller så är den ju redan överkolsyrad...
Vilket tryck använder ni ? Jag har tidiare legat på ca 2bar, men tror att den mätaren visat lite för högt tryck.
När jag kört med den gamla så har ca 1, blivit ganska ok, men 2-2,1 har blivit för mycket.
Nu har jag en ny tryckregulator som bör visa rätt. Men 1 bar är för lite eller så är tiden för kort (1v).
Vad ligger ni på för nivåer för en Ale/Lager?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Lurigt det där, för flaskans manometer visar alltid bra tryck tills den i princip är tom (om du har dubbla manometrar alltså). En manometer som visar trycket i gasflaskan är ganska meningslös faktiskt. Väga flaskan (tillsammans med regulatorn funkar fint och är enkelt) är ett mycket säkrare kort. Koldioxiden håller nämligen högt tryck även med lite vätska kvar i flaskan.Snow skrev:ecmik skrev:1.6 bar vid 2c är väldigt hög kolsyrenivå.. Uppåt 3.6 i CO2-volym. Två fat på det trycket, och kanske lite flushning av faten innan fyllning också eller? Kanske inte orimligt att en liten Sodastream tar slut, men jag skulle läcktesta den oavsett. Låt den stå på konstant tryck mot något och väg den före och sedan igen efter några dagar. Med stumt mottryck (ingen kolsyresättning alltså) så ska den hålla samma vikt.Snow skrev:Vet att vi diskuterat detta med forcerad kolsyrning, men jag blir fanemej inte klok på detta.
Har en julale som är klar och står på forcerad kolsyrning, det är två fat 19l som är sammanfogade och
är trycksatta till 1,6bar vid 2 celsius. De är nästan fulla med typ 1liter HS.
Igår hade den stått i ca en vecka, då var kolsyreflaskan tom (Soda stream 425g).
Tror inte det läcker men säker kan man inte vara såklart
Egentligen har jag flera frågor, bör den ta slut på en vecka? Hur mycket går det egentligen åt?
Trycket i faten hade stannat på 1bar, provade att fylla några flaskor, men ölen är avslagen, inte alls tillräcklig kolsyrenivå
utifrån mina preferenser. Enligt tabeller så är den ju redan överkolsyrad...
Vilket tryck använder ni ? Jag har tidiare legat på ca 2bar, men tror att den mätaren visat lite för högt tryck.
När jag kört med den gamla så har ca 1, blivit ganska ok, men 2-2,1 har blivit för mycket.
Nu har jag en ny tryckregulator som bör visa rätt. Men 1 bar är för lite eller så är tiden för kort (1v).
Vad ligger ni på för nivåer för en Ale/Lager?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Ok, då kanske jag ska sänka trycket en aning och vänta en vecka till. Det är ingen stor läcka iallfall, jag kollade av det hela de tre första dagarna och då var det ok tryck i flaskan. Bytte flaska igår och den är fortfarande ok.
Jag flushar inte faten, jag preppar dem innan med endast CO i så att jag inte får någon syrekontakt vid fyllning till fat från jäskärl.
Dock mottrycksfyller jag oxå så visst svinn blir det ju där.
ecmik skrev:Lurigt det där, för flaskans manometer visar alltid bra tryck tills den i princip är tom (om du har dubbla manometrar alltså). En manometer som visar trycket i gasflaskan är ganska meningslös faktiskt. Väga flaskan (tillsammans med regulatorn funkar fint och är enkelt) är ett mycket säkrare kort. Koldioxiden håller nämligen högt tryck även med lite vätska kvar i flaskan.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Efter sju sorger och åtta bedrövelser och oändligt långa flaskningskvällar kom jag på (det i och för sig logiska) tricket att ha väsentligt högre kolsyretryck vid mottrycksfyllningen - kör med 1,8 bar. Mjuka silikonslangar är inte att föredra Risk för explosion...Snow skrev:Beställde lite grejer för att ordna med en bättre rigg för att kolsyra faten, kan ju vara som ni säger att det är
en liten läcka har rätt många skarvar och grenar etc, men jag kollar dem med lite starsanbubbel så borde vara ok, men som
sagt man vet aldrig.
Ska sänka till 1,4 bar kanske till att börja med, kanske blir lagom, även om jag gärna vill
ha lite mer bubblor än den "vanliga" preferensen säger. Men det blir ju oxå enklare att mottrycksfylla om man har lite mindre
mängd kolsyra.
Djonk skrev:Som Leaf skriver tror jag att man mister lite kolsyra vid mottrycksfyllning, i alla fall med ghettoblastern.
Leaf skrev:Efter sju sorger och åtta bedrövelser och oändligt långa flaskningskvällar kom jag på (det i och för sig logiska) tricket att ha väsentligt högre kolsyretryck vid mottrycksfyllningen - kör med 1,8 bar. Mjuka silikonslangar är inte att föredra Risk för explosion...
I princip inget skum alls, däremot får man ta det lite lugnt och vara säker på att det går att lossa mottrycksfyllaren utan att spreja ner tak, väggar och sig själv, men det kommer man på efter ett tag.
Leaf skrev:Efter sju sorger och åtta bedrövelser och oändligt långa flaskningskvällar kom jag på (det i och för sig logiska) tricket att ha väsentligt högre kolsyretryck vid mottrycksfyllningen - kör med 1,8 bar. Mjuka silikonslangar är inte att föredra Risk för explosion...
I princip inget skum alls, däremot får man ta det lite lugnt och vara säker på att det går att lossa mottrycksfyllaren utan att spreja ner tak, väggar och sig själv, men det kommer man på efter ett tag.
Snow skrev:Vet att vi diskuterat detta med forcerad kolsyrning, men jag blir fanemej inte klok på detta.
Har en julale som är klar och står på forcerad kolsyrning, det är två fat 19l som är sammanfogade och
är trycksatta till 1,6bar vid 2 celsius. De är nästan fulla med typ 1liter HS.
Igår hade den stått i ca en vecka, då var kolsyreflaskan tom (Soda stream 425g).
Tror inte det läcker men säker kan man inte vara såklart
Egentligen har jag flera frågor, bör den ta slut på en vecka? Hur mycket går det egentligen åt?
Trycket i faten hade stannat på 1bar, provade att fylla några flaskor, men ölen är avslagen, inte alls tillräcklig kolsyrenivå
utifrån mina preferenser. Enligt tabeller så är den ju redan överkolsyrad...
Vilket tryck använder ni ? Jag har tidiare legat på ca 2bar, men tror att den mätaren visat lite för högt tryck.
När jag kört med den gamla så har ca 1, blivit ganska ok, men 2-2,1 har blivit för mycket.
Nu har jag en ny tryckregulator som bör visa rätt. Men 1 bar är för lite eller så är tiden för kort (1v).
Vad ligger ni på för nivåer för en Ale/Lager?
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 60 gäster