Sida 1 av 1

Ett lättare julöl

InläggPostat: lördag 2020-11-07 09:35
av AndersSandell
Hej!

Jag är ny på forumet och ganska mycket nybörjare på att brygga öl. Jag har ett 25-liters braumeister som jag och två kompisar gjort några bryggningar i. Nu tänkte vi försöka göra ett lite lättare julöl, lite stramare. Naturligtvis ska det ha traditionella julsmaker med lite apelsin, kanel, muskot men jag undrar vilket grundrecept som kan lämpa sig för detta. Har funderat på att ta en brown eller red ale och sedan tillsätta julkryddorna, kan det fungera?

Alla förslag/tips mottages tacksamt!!

Re: Ett lättare julöl

InläggPostat: lördag 2020-11-07 14:32
av erno
Använd ett bra grundrecept och tillsätt sedan kryddor i form av en tinktur när ölet ska flaskans eller tappas på fat.

Bra grundrecept att utgå ifrån är en dunkel.

Lägg kryddor i någon neutral sprit några dagar. Dosera sedan med pipett i ett mindre glas och skala sedan upp.

Tips! Kryddpeppar är oväntat gott i lagom doser.

Re: Ett lättare julöl

InläggPostat: söndag 2020-11-08 19:41
av AndersSandell
Tack för tipsen!

En Dunkel kräver lite bättre kontroll på temperaturen eftersom den ska jäsa vid lite lägre temperatur, det är ju i alla fall lite lättare så här års än under sommaren :D

Är det någon som kan tipsa om ett bra Dunkel-recept? Har tittat lite på recepten i BeerSmith men vet inte riktigt vilket jag ska välja. :roll:

När det gäller kryddningen, är det bättre att tillsätta dom som tinktur istf att ha dom i koket (förutom att man kan dosera lite lättare med tinkturen)?

Re: Ett lättare julöl

InläggPostat: måndag 2020-11-09 14:12
av erno
Lindh har lagt upp sitt recept på dunkel. Alltid en bra början. https://www.lindhcraftbeer.com/2019/11/ ... dunkel-d1/

Har du inget sätt du kan få ner temperaturen på när du jäser kan du istället ge dig på att göra en California Common som du sedan smaksätter. https://byo.com/article/california-comm ... profile-2/

Testa Fermentis w34/70 eller Mangrove Jack M54 och jäs kring 16 till 18 grader.

Jag tycker att tinktur är att föredra när du blandar in smaker som du inte tidigare har använt. Tråkigt att stå med 20 liter öl som inte går att dricka för att det smakar för mycket pomerans och kryddnejlika.

Re: Ett lättare julöl

InläggPostat: torsdag 2020-11-12 11:42
av Karl R
Inget fel i att utgå från en Brown ale. Men om den blir så stram då är väl kanske inte sant.
stram porter i basen annars?