Kolsyresättning - jäsa ipa under tryck, när?
Postat: lördag 2020-11-07 08:40
Hej,
Är förhållande novis på ölbryggning än så länge och har en fråga kring kolsyresättning genom jäsning under tryck.
Har just nu en IPA-batch i en fermzilla som precis kommit igång. Är lite intresserad av att kolsyresätta denna genom tryckjäsning med en spundventil men är lite osäker när jag bör byta jäsröret mot spundventilen?
Läst lite diverse i ämnet och tror mig förstått att jäsa under tryck kanske inte är optimalt för just en IPA, därav jag valde jäsrör till att börja med under primären.
Batchen ska torrhumlas om ca 1 vecka, är det då vettigt att byta jäsröret mot spundventilen? Eller ska jag göra det tidigare/senare?
När jag har spundventilen i, bör jag då även starta genom att tillsätta lite kolsyra till mitt önskade tryck direkt eller ska jag låta det ”ske” naturligt?
Som sagt ny i gemet så ni får ha lite överseende med mina frågor
Tack på förhand.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Är förhållande novis på ölbryggning än så länge och har en fråga kring kolsyresättning genom jäsning under tryck.
Har just nu en IPA-batch i en fermzilla som precis kommit igång. Är lite intresserad av att kolsyresätta denna genom tryckjäsning med en spundventil men är lite osäker när jag bör byta jäsröret mot spundventilen?
Läst lite diverse i ämnet och tror mig förstått att jäsa under tryck kanske inte är optimalt för just en IPA, därav jag valde jäsrör till att börja med under primären.
Batchen ska torrhumlas om ca 1 vecka, är det då vettigt att byta jäsröret mot spundventilen? Eller ska jag göra det tidigare/senare?
När jag har spundventilen i, bör jag då även starta genom att tillsätta lite kolsyra till mitt önskade tryck direkt eller ska jag låta det ”ske” naturligt?
Som sagt ny i gemet så ni får ha lite överseende med mina frågor
Tack på förhand.
Skickat från min iPhone med Tapatalk