Tack så hemskt mycket för mycket bra och utförligt svar som jag tror egentligen besvarar mina frågor och mycket därtill!
Om jag inte missminner mig kring IPA under tryck och dess eventuella negativa konsekvenser så verkar vissa av de trådar jag läst hävda att estrar inte i lika hög grad bildas, men det är väl samtidigt inte alltid negativt beroende på vad man vill åt.
Bra tips med att ”gratis” få kolsyra i faten genom seriekopplande.
Har relativt lätt att byta till spundventilen, egentligen bara att gänga loss nuvarande jäsrör som sitter i en PET-kork och gänga på en carbonation cap och ansluta ventilen/seriekoppla till fat med gaskopplingen.
Jag gjorde faktiskt så nu att jag torrhumlade och satte dit spundventilen. Dock trycksatte jag själv nu vid starten till drygt 8PSI genom en sodastreamflaska.
Hade nu nått 1020 och mitt siktade fg var 1016.
Nästa batch kör jag spundventil från starten för att testa även det!
Dock tre frågor till jag kom på:
1. När man sätter spundventil från starten av jäsningen och inte väljer att starta trycket genom att tillföra kolsyra direkt utan låta det ske naturligt. Ska då spundventilen vara helt stängd till att börja med så att trycket får byggas upp naturligt men att man efter en tid kollar till den och då släpper på skruven för att nå önskat tryck? Ungefär efter hur lång tid ”bör” man då kolla till om ett tryck uppnåtts?
2. Jag har mina batcher i en kyl som jag kan temperaturstyra som jag vill och jag förstår att det givetvis krävs ett högre tryck för att ”på köpet” få ölen kolsyrad i en ”varm” miljö. Men kan man med fördel göra så att man börjar med ett lägre tryck, typ 10-15 PSI i en miljö om säg 25 grader för att efter ett tag när det närmar sig flytt av ölet till fat kallkrascha i några dagar och samtidigt behålla/höja trycket så att ölet samtidigt blir kolsyrat enligt de önskemål man har? Kanske är en dum/uppenbar fråga men tar den ändå
3. Jag hade tänkt att vid vissa tillfällen fylla direkt ifrån min fermzilla till flaska via en mottrycksfyllare, men jag har ingen möjlighet i min fermzilla att dumpa jästen först, finns det nått negativt med att fylla direkt till flaska trots att jästen finns i kärlet?
Jag har givetvis en flytande kula, så ölet tas från toppen hela tiden.
TACK!
Skickat från min iPhone med Tapatalk