Sida 1 av 1

Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: torsdag 2020-10-29 10:46
av Velvetize
Hur lång brukar jästiden på 34/70 vara?
Antar att temperaturspannet gör skillnad. Men säg runt 15 grader typ.

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: torsdag 2020-10-29 12:03
av Skogstorpsbryggarn
Jag jäser W34/70 rätt kallt, runt 11 gr, i 4 dagar. Då är SG runt 1.020 och jag rampar gradvis upp till 19 gr under 4 dagar. Normalt är jag på FG 1.009-1.011 efter 4+4 dagar. Har aldrig börjat så högt som 15gr, men såvitt jag förstått så går det utmärkt att jäsa i både 15gr och högre än så från start. Tillverkaren rekommenderar 12-15 gr, men jag har fått väldigt bra öl med 11 gr. Sannolikt får du väldigt bra öl på 15 gr också, och det bör ju då gå något snabbare med jäsningen. Oklart för mig hur mkt snabbare, men du får väl förhoppningsvis fler svar i tråden snart.

Edit: ska väl tilläggas att ovanstående avser normalstark klassisk lager, dvs OG på 1.048-1.055 i mitt fall, och med en påse w34/70 till drygt 10 liter i jäshink.

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: torsdag 2020-10-29 14:17
av ekstedt
En knapp vecka, kanske ännu snabbare vid 15 C.

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: lördag 2020-10-31 09:49
av Olof Fager
Jäste ut 76% ner tlll beräknat FG på 6 dagar (11grader på jäshink). Resten på ytterligare 5 (3) dagar (18 grader på jäshink, inklusive två identiska SG-mätningar dag 3+5). Varierar såklart med temperaturer, så säkrast att mäta och följa och låta det ta den tiden det tar.

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: tisdag 2020-11-03 14:59
av Velvetize
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag jäser W34/70 rätt kallt, runt 11 gr, i 4 dagar. Då är SG runt 1.020 och jag rampar gradvis upp till 19 gr under 4 dagar. Normalt är jag på FG 1.009-1.011 efter 4+4 dagar. Har aldrig börjat så högt som 15gr, men såvitt jag förstått så går det utmärkt att jäsa i både 15gr och högre än så från start. Tillverkaren rekommenderar 12-15 gr, men jag har fått väldigt bra öl med 11 gr. Sannolikt får du väldigt bra öl på 15 gr också, och det bör ju då gå något snabbare med jäsningen. Oklart för mig hur mkt snabbare, men du får väl förhoppningsvis fler svar i tråden snart.

Edit: ska väl tilläggas att ovanstående avser normalstark klassisk lager, dvs OG på 1.048-1.055 i mitt fall, och med en påse w34/70 till drygt 10 liter i jäshink.



Det blev att jag jäser den på 11-12 grader nu.
Men en fråga, varför rampar du gradvis upp till ca 19 grader?
Vad vinner man där?

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: tisdag 2020-11-03 16:17
av Skogstorpsbryggarn
Jag ramlade över Brülosophsys variant på lagerjäsning för ett bra tag sen och provade. Idén i grunden är att brygga lager mycket snabbare än traditionell metod med en rätt lång kall-lagring. I hans metod så går det betydligt fortare men med samma resultat. Inte för att jag har bråttom, men man vill inte dö nyfiken så jag provade. Upptäckte till min förvåning att jag inte kunde urskilja någon försämring av smak e d, så jag har fortsatt. Finns såklart många som inte skulle drömma om att göra på detta viset, men jag kör så i alla fall. Minimerar också problem med att jäskylen är upptagen i långa perioder i mitt fall.

Nåväl, hans metod går alltså ut på att gradvis höja tempen när jäsningen är ungefär halvvägs upp till ca 18-20 gr. Sen håller man det där i några dagar, för utjäsning och diacetylhantering. Sen rampar man neråt igen och avslutar med kallkrasch och fatning/flaskning. Mer detaljer på länk nedan om du är nyfiken.

http://brulosophy.com/methods/lager-method/

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: onsdag 2020-11-04 13:02
av Olof Fager
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag ramlade över Brülosophsys variant på lagerjäsning för ett bra tag sen och provade. Idén i grunden är att brygga lager mycket snabbare än traditionell metod med en rätt lång kall-lagring. I hans metod så går det betydligt fortare men med samma resultat. Inte för att jag har bråttom, men man vill inte dö nyfiken så jag provade. Upptäckte till min förvåning att jag inte kunde urskilja någon försämring av smak e d, så jag har fortsatt. Finns såklart många som inte skulle drömma om att göra på detta viset, men jag kör så i alla fall. Minimerar också problem med att jäskylen är upptagen i långa perioder i mitt fall.

Nåväl, hans metod går alltså ut på att gradvis höja tempen när jäsningen är ungefär halvvägs upp till ca 18-20 gr. Sen håller man det där i några dagar, för utjäsning och diacetylhantering. Sen rampar man neråt igen och avslutar med kallkrasch och fatning/flaskning. Mer detaljer på länk nedan om du är nyfiken.

http://brulosophy.com/methods/lager-method/


+1 på denna metoden.

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: onsdag 2020-11-04 14:05
av Velvetize
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag ramlade över Brülosophsys variant på lagerjäsning för ett bra tag sen och provade. Idén i grunden är att brygga lager mycket snabbare än traditionell metod med en rätt lång kall-lagring. I hans metod så går det betydligt fortare men med samma resultat. Inte för att jag har bråttom, men man vill inte dö nyfiken så jag provade. Upptäckte till min förvåning att jag inte kunde urskilja någon försämring av smak e d, så jag har fortsatt. Finns såklart många som inte skulle drömma om att göra på detta viset, men jag kör så i alla fall. Minimerar också problem med att jäskylen är upptagen i långa perioder i mitt fall.

Nåväl, hans metod går alltså ut på att gradvis höja tempen när jäsningen är ungefär halvvägs upp till ca 18-20 gr. Sen håller man det där i några dagar, för utjäsning och diacetylhantering. Sen rampar man neråt igen och avslutar med kallkrasch och fatning/flaskning. Mer detaljer på länk nedan om du är nyfiken.

http://brulosophy.com/methods/lager-method/



Kul läsning! Tack

Re: Jästid saflager w-34/70

InläggPostat: torsdag 2020-11-05 12:31
av Olof Fager
Kan tillägga att min lager blev suverän med denna metoden, men att jag inte successivt höjde och sänkte temperaturerna. Står i metoden där också att det troligtvis går någorlunda lika bra.