Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag jäser W34/70 rätt kallt, runt 11 gr, i 4 dagar. Då är SG runt 1.020 och jag rampar gradvis upp till 19 gr under 4 dagar. Normalt är jag på FG 1.009-1.011 efter 4+4 dagar. Har aldrig börjat så högt som 15gr, men såvitt jag förstått så går det utmärkt att jäsa i både 15gr och högre än så från start. Tillverkaren rekommenderar 12-15 gr, men jag har fått väldigt bra öl med 11 gr. Sannolikt får du väldigt bra öl på 15 gr också, och det bör ju då gå något snabbare med jäsningen. Oklart för mig hur mkt snabbare, men du får väl förhoppningsvis fler svar i tråden snart.
Edit: ska väl tilläggas att ovanstående avser normalstark klassisk lager, dvs OG på 1.048-1.055 i mitt fall, och med en påse w34/70 till drygt 10 liter i jäshink.
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag ramlade över Brülosophsys variant på lagerjäsning för ett bra tag sen och provade. Idén i grunden är att brygga lager mycket snabbare än traditionell metod med en rätt lång kall-lagring. I hans metod så går det betydligt fortare men med samma resultat. Inte för att jag har bråttom, men man vill inte dö nyfiken så jag provade. Upptäckte till min förvåning att jag inte kunde urskilja någon försämring av smak e d, så jag har fortsatt. Finns såklart många som inte skulle drömma om att göra på detta viset, men jag kör så i alla fall. Minimerar också problem med att jäskylen är upptagen i långa perioder i mitt fall.
Nåväl, hans metod går alltså ut på att gradvis höja tempen när jäsningen är ungefär halvvägs upp till ca 18-20 gr. Sen håller man det där i några dagar, för utjäsning och diacetylhantering. Sen rampar man neråt igen och avslutar med kallkrasch och fatning/flaskning. Mer detaljer på länk nedan om du är nyfiken.
http://brulosophy.com/methods/lager-method/
Skogstorpsbryggarn skrev:Jag ramlade över Brülosophsys variant på lagerjäsning för ett bra tag sen och provade. Idén i grunden är att brygga lager mycket snabbare än traditionell metod med en rätt lång kall-lagring. I hans metod så går det betydligt fortare men med samma resultat. Inte för att jag har bråttom, men man vill inte dö nyfiken så jag provade. Upptäckte till min förvåning att jag inte kunde urskilja någon försämring av smak e d, så jag har fortsatt. Finns såklart många som inte skulle drömma om att göra på detta viset, men jag kör så i alla fall. Minimerar också problem med att jäskylen är upptagen i långa perioder i mitt fall.
Nåväl, hans metod går alltså ut på att gradvis höja tempen när jäsningen är ungefär halvvägs upp till ca 18-20 gr. Sen håller man det där i några dagar, för utjäsning och diacetylhantering. Sen rampar man neråt igen och avslutar med kallkrasch och fatning/flaskning. Mer detaljer på länk nedan om du är nyfiken.
http://brulosophy.com/methods/lager-method/
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 43 gäster