Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Max Damage » torsdag 2020-10-22 13:38
Tjena,
Snarlikt recept som sist, us05 istället för Nottingham.
Humlen flyter som vanligt och allt är frid och fröjd vid 26 grader och 2 bar.
Visst blandar sig humlen med kreusen men jag har ändå svårt att tro det skulle bero på högflockerande jäst.
Känns inte rimligt att jästen skulle ta med sig humlen ner. ...eller?
@ecmik
Vilken jäst använde du när humlen sjönk?
Någon som råkat ut för detta vid jäsning utan tryck?
-
Max Damage
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 58
- Blev medlem: torsdag 2019-04-25 12:44
av aletorp » torsdag 2020-10-22 16:28
Med rätt parametrar verkar det mesta kunna hända. Bilden i bilagan visar hur humle och jäst sedimenterat i olika skikt. Detta efter en torrhumling efter jäsningen avstannat (NEIPA, S-04, 200g humle, 20C, 1bar). Jäsningen satte fart igen efter ungefär en dag. Slutresultatet blev olika skikt av jäst och humle. Innan kallkrasch flöt det även en del humle på toppen.
- Bilagor
-
-
aletorp
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 28
- Blev medlem: lördag 2018-10-27 07:33
av ecmik » torsdag 2020-10-22 17:14
Max Damage skrev:Tjena,
Snarlikt recept som sist, us05 istället för Nottingham.
Humlen flyter som vanligt och allt är frid och fröjd vid 26 grader och 2 bar.
Visst blandar sig humlen med kreusen men jag har ändå svårt att tro det skulle bero på högflockerande jäst.
Känns inte rimligt att jästen skulle ta med sig humlen ner. ...eller?
@ecmik
Vilken jäst använde du när humlen sjönk?
Någon som råkat ut för detta vid jäsning utan tryck?
Wyeast 1272. Alltid när jag har använt genomskinliga kärl så har jag sett att humlen ligger på ytan, så detta var nåt nytt. Men trycket är säkert boven. Ska testa igen nästa batch med en torrhumlad lättöl och London Fog.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
ecmik
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1144
- Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
- Ort: Kungälv
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 42 gäster