Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Djonk skrev:Förstår inte vad du tänker på men sätter man ingredienser själv hamnar kostnaden någonstans 100-200:- lite beroende på vad man vill ha i. Det är om man mäskar malten själv och inte köper extrakt.
Du har säkert nytta av instruktionerna i ett kit eftersom du inte har koll på riktigt hur det går till. Skulle avråda från att köpa det där från hembryggeriet där man använder malt som källa till mjölksyrebakterier.
jolle995 skrev:Ja exakt, när du vanligtvis hade börjat koka sänker du istället temperaturen till typ 40°C och håller det tills vörten är syrlig nog, typ 1-3 dygn. Hur bra din utrustning kan hålla den temperaturen vet jag inte men det borde väl funka. Syre kan vara väldigt problematiskt när man jäser med lactobaciller, det kan börja lukta riktig illa om det finns för mycket syre.
jolle995 skrev:Ja det är ett sätt man kan göra det på. Man kan nog komma undan med att inte ta bort syret också men det är inget jag skulle göra.
Danielm skrev:jolle995 skrev:Ja det är ett sätt man kan göra det på. Man kan nog komma undan med att inte ta bort syret också men det är inget jag skulle göra.
Okej. Men tror ni på min strategi nu då? Vinhink, reglera temperaturen, vattenlås och kolsyragas på ytan? 35-40 grader under en dag eller 2.
Hövdingen skrev:Vad är det för volym du ska ha? Köp 3kg pilsnermalt och 1kg vetemalt så har du en bra bas för lite mer än 20 liter. Köp även ett paket humle, spara det du inte behöver och ett paket torrjäst + bakterier. Då är du good to go. Ser inte poängen i att köpa dyra kit när det är minst lika praktiskt att skapa sina egna recept.
Lövenhagen skrev:Danielm skrev:jolle995 skrev:Ja det är ett sätt man kan göra det på. Man kan nog komma undan med att inte ta bort syret också men det är inget jag skulle göra.
Okej. Men tror ni på min strategi nu då? Vinhink, reglera temperaturen, vattenlås och kolsyragas på ytan? 35-40 grader under en dag eller 2.
Jag gör så här.
Mäska som vanligt, kyl ner till 35-40 grader och pytsa i probimage tabletter i grytan (jag byter inte kärt) och låt stå tills önskat PH nåtts. Inte brytt mig ev syre i detta skedet.
Koka upp för att stoppa probi-tabletterna att fortsätta jobba, humla efter behag, kyl och hantera som vanlig öl.
Ev tillsatser som bär och annat kör jag frysta bär och direkt ner i sekundären utan pastorisering.
Så du löser nog det med vinhinkar.
Danielm skrev:Hövdingen skrev:Vad är det för volym du ska ha? Köp 3kg pilsnermalt och 1kg vetemalt så har du en bra bas för lite mer än 20 liter. Köp även ett paket humle, spara det du inte behöver och ett paket torrjäst + bakterier. Då är du good to go. Ser inte poängen i att köpa dyra kit när det är minst lika praktiskt att skapa sina egna recept.
Ge mig ett recept från databasen så ska jag handla lite på Hunlegården.
Danielm skrev:Lövenhagen skrev:Danielm skrev:jolle995 skrev:Ja det är ett sätt man kan göra det på. Man kan nog komma undan med att inte ta bort syret också men det är inget jag skulle göra.
Okej. Men tror ni på min strategi nu då? Vinhink, reglera temperaturen, vattenlås och kolsyragas på ytan? 35-40 grader under en dag eller 2.
Jag gör så här.
Mäska som vanligt, kyl ner till 35-40 grader och pytsa i probimage tabletter i grytan (jag byter inte kärt) och låt stå tills önskat PH nåtts. Inte brytt mig ev syre i detta skedet.
Koka upp för att stoppa probi-tabletterna att fortsätta jobba, humla efter behag, kyl och hantera som vanlig öl.
Ev tillsatser som bär och annat kör jag frysta bär och direkt ner i sekundären utan pastorisering.
Så du löser nog det med vinhinkar.
Jag brukar låta min vinhink kylas på balkongen. Jag har ingen kylare.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster