Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av jolle995 » söndag 2020-07-19 12:58
Jag har en öl som har jäst ut till 1.006-1.008. Till den tillsatte jag en väldig massa frukt och SG ligger nu på 1.025. Frågan är då om jag kan dra upp den på flaska för att jäsa ut sista biten där eller ska jag låta den jäsa klart i jästanken för att sedan tillsätta socker. Jag är ovan vid flaskjäsning så vet inte riktigt hur jag ska räkna på sockermängd -> kolsyra.
-
jolle995
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 42
- Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42
av Djonk » söndag 2020-07-19 18:40
Det är för tidigt!
Mycket säkrare att låta det jäsa ut och tillsätta socker gärna direkt i flaskan. Du vill inte få med fruktbös i flaskorna heller - annars kan du vänta dig fontäner så småningom
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av jolle995 » söndag 2020-07-19 19:05
Misstänkte det. Tack för hjälpen
-
jolle995
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 42
- Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42
av Djonk » måndag 2020-07-20 01:46
Sen kan du använda en kalkylator som
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ om du vill försöka räkna på det hela, annars funkar en minisockerbit per 33cl eller vanlig per 50cl ofta bra.
Vill man chansa att jäsa ut det sista på flaska kan man göra det ca 2-3 öschle från förväntat FG men då ska man vara relativt säker på var det hela landar och/eller ha tjocka flaskor samt förvara kylt när man är nöjd med kolsyran.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 70 gäster