Jäsa ut frukt på flaska

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Jäsa ut frukt på flaska

Inläggav jolle995 » söndag 2020-07-19 12:58

Jag har en öl som har jäst ut till 1.006-1.008. Till den tillsatte jag en väldig massa frukt och SG ligger nu på 1.025. Frågan är då om jag kan dra upp den på flaska för att jäsa ut sista biten där eller ska jag låta den jäsa klart i jästanken för att sedan tillsätta socker. Jag är ovan vid flaskjäsning så vet inte riktigt hur jag ska räkna på sockermängd -> kolsyra.
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Jäsa ut frukt på flaska

Inläggav Djonk » söndag 2020-07-19 18:40

Det är för tidigt!

Mycket säkrare att låta det jäsa ut och tillsätta socker gärna direkt i flaskan. Du vill inte få med fruktbös i flaskorna heller - annars kan du vänta dig fontäner så småningom 8)
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jäsa ut frukt på flaska

Inläggav jolle995 » söndag 2020-07-19 19:05

Misstänkte det. Tack för hjälpen
jolle995
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 42
Blev medlem: torsdag 2020-07-02 11:42

Re: Jäsa ut frukt på flaska

Inläggav Djonk » måndag 2020-07-20 01:46

Sen kan du använda en kalkylator som https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ om du vill försöka räkna på det hela, annars funkar en minisockerbit per 33cl eller vanlig per 50cl ofta bra.

Vill man chansa att jäsa ut det sista på flaska kan man göra det ca 2-3 öschle från förväntat FG men då ska man vara relativt säker på var det hela landar och/eller ha tjocka flaskor samt förvara kylt när man är nöjd med kolsyran.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 70 gäster