Patersbier skrev:Asså tror du missförstår mig lite. Är nöjd med min öl, tror bara inte att HSA spelar så stor roll som några av er verkar göra. Helt okej att tänka olika och jag sa för mycket i början då jag påstod HSA va helt påhittat.jolle995 skrev:Patersbier skrev:Tack för tipset.jolle995 skrev:Patersbier skrev:[quote="jolle995"]Som jag sa tidigare så sa jag nog lite för mycket, lite för snabbt! Det var inte meningen att förolämpa er som är lite mer noggranna ”mina öl har förmodligen 100 andra problem som märks före oxidering på varmsidan” är kanske vad jag skulle ha skrivit
För hembryggare är HSA bra mycket värre än för större bryggerier eftersom deras bryggverk upptar betydligt lägre syrenivåer än hembryggarens bryggverk. Detta på grund av att stora bryggverk har mindre yta i förhållande till volym att uppta syre och bryggverken är oftast slutna och inget extra kommer ens in i mäsken. Traditionella bryggverk för hembryggare har en enorm yta i förhållande till volym och bryggverken är oftast öppna och på det en massa plaskande med varm vört. Enorma mängder syre kommer in i mäsken och det syns tydligt på ljus vört som snabbt blir brunaktig, precis som ett oxiderar äpple.
Mitt tips till dig är att ta bort allt plaskande, lär dig grunderna för god bryggteknik, se till att jäsa med pigg jäst, minska CSA och håll den färdiga ölen kyld. När du har lärt dig detta och märker att ölet faktiskt smakar något bättre och håller sig färskare längre, läs på om low oxygen brewing och anpassa det till ditt system.
Det tar sin tid att lära sig. Så många öl jag har bryggt som inte var särskilt bra, och orsaken var bristande bryggteknik.
Tycker du samma om CSA?[/quote]Absolut inte! Där är jag mycket noga
Skickat från min iPhone med Tapatalk