Hallå,
Jag har bryggt min första öl och gjorde det på ett typiskt manligt sätt...naivt, fort och inte tillräckligt påläst...try and error blev melodin.
Hur som heslt så var det ett IPA Kit från Hummlegården som vi börjad med.
https://shop.humle.se/recept/krossad-ma ... ptkit-20-l
Innehåller:
Recept och instruktioner
Malt (5,5 kg): Pale ale malt från Weyermann® och Torrefied Wheat
Humle: Magnum, Nelson Sauvin och Wai-iti
Jäst: Fermentis Safale US-05
Stamvörtstyrka (OG): 1.059
Alkohol: 6,3 % vol
Färg: 11 °EBC
Beska: 50 IBU
Det största felet som vi gjorde var att vi fick ut alldeles för lite vört. Vi skulle, för att följa receptet få ner ca 20l i fermeteringskärlet MEN vi slutade på 12l (som vi verkligen fick anstränga oss för att få ur bryggverket). Vi var alldeles för försiktiga med "strike water" och naturligtvis helt off på "sparge water"...men men
OG var hög, runt1.080 och den slutliga FG hamnade på ca 1.018 så det blev lite obalanserad gällande alkoholen.
Torrhumlingen gick bra och kontrollerat och även buteljera på flaska (2 kryddmått socker i varje flaska)
Igår hade de stått i 2 veckor och vi provade ölen.
Jag upplever den som söt och väldigt "Belgisk" i sin smak. Naturligtvis så gör den höga alkoholen sitt men kan det vara något annat som kan påverka att det smakar "sött", inte dåligt men inte världens bästa öl.
Ska låta den stå i 2 veckor till för att se om jag kan få upp kolsyran lite till och samtidigt mogna.
(ska tilläggas att vi buteljerade en Session samtidigt (också receptkit) och den smakade spot on)