Märklig utjäsningsgrad

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Rotsac » måndag 2020-06-15 19:50

I ett NEIPA-recept där jästen "Lallemand (LalBrew) New England" används, anges följande:

5.327 kg - Pilsner 3.8 EBC (76%)
598 g - Munich 14 EBC (8.5%)
544 g - Chateau Chit Wheat Malt Flakes 4.9 EB...
544 g - Oats, Flaked 2 EBC (7.8%)

Pre-Boil Gravity : 1.059
Original Gravity : 1.065
Final Gravity : 1.012

Jästen uppges ha en förjäsbarhet om: 65 - 72%
Men ovanstående skulle innebära en förjäsning om 81%!

Hur går det där ihop?

https://maltmagnus.se/p/ingredienser/ja ... lbrew.html
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Hövdingen » måndag 2020-06-15 20:12

Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Rotsac » måndag 2020-06-15 20:27

Hövdingen skrev:Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.


Det är ett recept....

Ingen pågående bryggning.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Rotsac » måndag 2020-06-15 20:28

Hövdingen skrev:Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.


Det är ett recept....

Ingen pågående bryggning.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Hövdingen » måndag 2020-06-15 20:28

Vad dum jag är... Kan det vara felskrivning då? Eller att de faktiskt förväntar sig en högre utjäsningsgrad? Det är ju inte helt ovanligt att man får det.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Falkens » måndag 2020-06-15 22:48

De säger ju själva "medium to high" och brukar inte high vara kring 80%
(jag har ingen fakta på att high ska vara 80% utan det svaret har jag fått i forum/grupper)

https://shop.humle.se/shop/11011/files/ ... ngland.pdf
// Jonas
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 2057
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav Hövdingen » måndag 2020-06-15 23:23

Falkens skrev:De säger ju själva "medium to high" och brukar inte high vara kring 80%
(jag har ingen fakta på att high ska vara 80% utan det svaret har jag fått i forum/grupper)


Tror det ska vara 76+
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Märklig utjäsningsgrad

Inläggav ekstedt » tisdag 2020-06-16 10:01

Alltså, 65-72 % låter extremt lågt. Det låter rimligare om det avser faktisk utjäsning, inte skenbar (appearant attenuation) som är standard. Fast då hamnar man ungefär på 77-86 % vilket låter väldigt högt.

Att använda low, medium och high (eller liknande) är oftast mycket sämre än faktiska siffror. Fast i detta sammanhang vet jag inte, utjäsningssiffror brukar ofta missförstås (t.ex. tror somliga att det är absoluta gränser snarare än typvärden för standardvört). Men jag skulle ändå översätta som
low: 70 %
medium: 75 %
high: 80 %
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 63 gäster