Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rotsac » måndag 2020-06-15 19:50
I ett NEIPA-recept där jästen "Lallemand (LalBrew) New England" används, anges följande:
5.327 kg - Pilsner 3.8 EBC (76%)
598 g - Munich 14 EBC (8.5%)
544 g - Chateau Chit Wheat Malt Flakes 4.9 EB...
544 g - Oats, Flaked 2 EBC (7.8%)
Pre-Boil Gravity : 1.059
Original Gravity : 1.065
Final Gravity : 1.012
Jästen uppges ha en förjäsbarhet om: 65 - 72%
Men ovanstående skulle innebära en förjäsning om 81%!
Hur går det där ihop?
https://maltmagnus.se/p/ingredienser/ja ... lbrew.html
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Hövdingen » måndag 2020-06-15 20:12
Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Rotsac » måndag 2020-06-15 20:27
Hövdingen skrev:Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.
Det är ett recept....
Ingen pågående bryggning.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Rotsac » måndag 2020-06-15 20:28
Hövdingen skrev:Mätte du SG i samma temperaturer? Annars tänker jag diastaticus med då borde FG varit ännu lägre.
Det är ett recept....
Ingen pågående bryggning.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 681
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Hövdingen » måndag 2020-06-15 20:28
Vad dum jag är... Kan det vara felskrivning då? Eller att de faktiskt förväntar sig en högre utjäsningsgrad? Det är ju inte helt ovanligt att man får det.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Falkens » måndag 2020-06-15 22:48
De säger ju själva "medium to high" och brukar inte high vara kring 80%
(jag har ingen fakta på att high ska vara 80% utan det svaret har jag fått i forum/grupper)
https://shop.humle.se/shop/11011/files/ ... ngland.pdf
// Jonas
-
Falkens
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 2057
- Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
- Ort: Sollentuna
av Hövdingen » måndag 2020-06-15 23:23
Falkens skrev:De säger ju själva "medium to high" och brukar inte high vara kring 80%
(jag har ingen fakta på att high ska vara 80% utan det svaret har jag fått i forum/grupper)
Tror det ska vara 76+
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av ekstedt » tisdag 2020-06-16 10:01
Alltså, 65-72 % låter extremt lågt. Det låter rimligare om det avser faktisk utjäsning, inte skenbar (appearant attenuation) som är standard. Fast då hamnar man ungefär på 77-86 % vilket låter väldigt högt.
Att använda low, medium och high (eller liknande) är oftast mycket sämre än faktiska siffror. Fast i detta sammanhang vet jag inte, utjäsningssiffror brukar ofta missförstås (t.ex. tror somliga att det är absoluta gränser snarare än typvärden för standardvört). Men jag skulle ändå översätta som
low: 70 %
medium: 75 %
high: 80 %
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 63 gäster