Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Silverhanden » måndag 2020-05-18 10:48
Hej allihop!
Nu börjar det närma sig och det är dags att beställa hem lite vete mm.
Någon som har ett bra basrecept för veteöl? Tanken är att senare kunna smaksätta med egna körsbär och hallon.
Jag tänkte mig:
https://www.olbryggning.se/weyermann/10 ... -weyermann, känns som en bra bas många recept kan utgå från?
Vänligen
Alex
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Hövdingen » måndag 2020-05-18 12:05
Weyermann gör skitbra malt. Den mesta malten jag köper är från dem. Har superdållg koll på veteöl men tror att man inte brukar använda 100% vete så se till att fixa annan basmalt också. Sen tror jag att Lindh gjorde ett test med olika bär och grejer. Om jag minns rätt kom han fram till att ölet blev bättre utan bären.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Lindh » måndag 2020-05-18 12:07
50-60% vetemalt
5% ljus eller medeljus karamellmalt (Carahell eller Caramunich)
Resten pilsnermalt.
Stegmäska 44/63/72c i respektive 20/30/30min
Jäs i 18-19c i vörten med 3068 utan förkultur.
För finliraren väntar man med pH-justering till kokslut eftersom det främjar ferulasyrabildandet.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1458
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av Silverhanden » måndag 2020-05-18 13:03
Tack Hövding och tack Lindh!
Tyvärr verkar inte din hemsida fungera för mig?
Ligger nere för tillfället?
Vore jätteuppskattat att få glutta på det receptet om du tyckte hallonölen blev bra!
Vänligen
Alex
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Lindh » måndag 2020-05-18 18:41
Sidan fungerar utmärkt så det är hos dig internet strular. Har en av landets större hostingtjänster och har inte strulat på snart 10 år... Försök igen.
Receptet var det jag skrev innan. Hallon hör hemma i slutet av jäsningen så väldigt frånskilt från receptet egentligen. Handlar mest om dosering efter smak och tycke.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1458
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av Djonk » måndag 2020-05-18 20:26
Om det är första ölet du brygger kan det vara idé att skippa frukt. Veteöl smakar gärna banan ändå
Sen smakar veteöl som bäst färskt ändå, så gör en till sats när hallon/körsbär väl mognat (eller något annat kul - frukt är vanligare med wit. Finns bra tips på
http://www.milkthefunk.com/wiki/Soured_Fruit_Beer även om man inte brygger suröl)
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Silverhanden » torsdag 2020-05-21 15:18
Tack Djonk! Jag ska Kolla in sidan
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Silverhanden » fredag 2020-06-12 20:51
Sitter och duttar i ett recept för veteöl med hjälp av tidigare råd från herr Lindh.
Nu kommer en fråga: Ska en veteöl ha mindre spargevatten och mer mashvatten än exempelvis en vanlig ale?
Brewfather rekommenderar:
25.62L mash water
6.49L sparge water
till 6.5kg grain och 23L fermenter volume.
Jämfört med mitt Alerecept idag som sa åt mig:
20.3 L Mash water
11.96 L sparge
till 5.6 KG grain och 23L fermenter volume.
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Djonk » fredag 2020-06-12 21:27
Hade ingen aning om att brewfather justerade på det viset. Menar du att det blir högre andel lakvatten igen om du ändrar vetemalten till kornmalt? Vete, råg och andra omältade ingredienser är svårare att laka så det kan finnas inbyggt att programmet tar hänsyn till det.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Lindh » lördag 2020-06-13 05:30
Aldrig hört att lakvattnet skulle justeras pga vete.
-
Lindh
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1458
- Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
av Silverhanden » lördag 2020-06-13 19:55
Hej igen. Har nu duttat vidare och tyvärr inte hittat en bra förklaring. Ändrar vetet till pale ale malt men gör ingen skillnad på sparge. Tänkte sedan att jag kan ha fipplat lite med siffrorna för Brewhouse/mash effekten %. Testade att sänka ner men det gjorde ingen skillnad. Så har inget bra svar på varför siffrorna skiljer sig så drastiskt åt.
Nu till frågan: Tror ni det kommer fungera med min ratio på mash/sparge vatten eller ska jag justera lite?
Vill tillägga att jag på alen fick ett overflow på mashen så kunde inte köra cirkulationspumpen på mer än 1/3 effekt.
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
av Silverhanden » söndag 2020-06-14 17:31
Hmm, jag är ganska nöjd med min inställning på kvarnen, inga hela korn, inte så mkt mjöl och jag tyckte det såg bra ut.
Mashen blev nog ett misslyckande av någon anledning. Fått 1.02 i pre-boil gravity. Receptet säger ca 1.055 så ganska stor skillnad. Jag hade varit nöjd med ett PG på 1.40 något, men nu missade jag ganska rejält:/
Kan det ha varit pga att temperaturerna inte lirar?
Försökte följa rekommendationerna men om jag ska få exempelvis 72C i toppmätning behöver jag köra på CA 80c i inställning med 1900w igång konstant.
Hur gör ni andra? Alltid toppmätningar?
-
Silverhanden
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 121
- Blev medlem: tisdag 2020-04-21 20:58
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 30 gäster