Tja,
Vad är era erfarenheter av London Fog-jäst? Hur använder ni den för bästa resultat osv.
Jag använde den för första gången under min senaste bryggning och nu när jag provsmakar så smakar ölet inte bra. Det har en tydlig jästkaraktär på aromen och smaken är lite svårdefinierat järnig/metalliskt. Nästan ingen humlesmak/arom att tala om, dessutom.
Hela bryggdagen gick supersmidigt och jag prickade alla värden osv. on point. Pitchade två paket London Fog (ingen starter) vid 19 grader och jäste den sen sedan på 17 grader tills 75% av jäsningen var klar och då torrhumlade jag med cryo-humle och höjde temperaturen till 22 grader i ytterligare 4 dagar. Den hade då jäst ut mer än beräknat och landade på FG 1.010. Sen kallkrasch i 2 dagar varpå jag sedan fatade ölet "syrefritt" (closed loop transfer).
Mina teorier ang jästsmak och avsaknad av humlekaraktär:
1. London Fog flockar inte så snabbt/bra. Borde jag ha gett den mer tid för att "städa upp sig" innan jag kallkraschade och fatade (fatning skedde dag 7)? Kanske fanns massa jäst kvar som inte flockat till botten?
2. Torrhumling skedde dag 3 eftersom jag ville att det skulle vara jästaktivitet kvar för att trycka ut eventuellt syre. Den hade då fortfarande en kreuzen, vilket jag MISSTÄNKER gjorde att cryo-pulvret satte sig i skummet för att sedan glida ut i kanterna på hinken och sätta sig. Dvs, antagligen väldigt lite av torrhumlen kom i kontakt i själva ölet och därav avsaknad av humlekaraktär. (OT-fråga; hur torrhumlar ni med Cryo?)
3. Något vajsing med vattenbehandlingen? Den vattenprofilen brukar funka fint.
Vad har ni för teorier och erfarenheter?
--------------------------------------
Här är receptet, gjort på Göteborgsvatten:
Style Name: Specialty IPA: New England IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 22 liters (fermentor volume)
Boil Size: 27 liters
Original Gravity: 1.067
Final Gravity: 1.015
ABV (standard): 6.79%
IBU (tinseth): 37.59
SRM (morey): 7.52
Mash pH: 5.26
FERMENTABLES:
5.5 kg - Maris Otter Extra Pale Ale (73.3%)
600 g - Torrified Wheat (8%)
600 g - Oat Malt (8%)
200 g - Biscuit (2.7%)
200 g - Carapils (Dextrine Malt) (2.7%)
400 g - Golden Naked Oats (5.3%)
HOPS:
30 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 5.6, Use: Boil for 60 min, IBU: 17.84
30 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 5.6, Use: Boil for 45 min, IBU: 16.38
40 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 5.6, Use: Whirlpool for 30 min at 80 °C, IBU: 3.36
100 g - Sabro cryo, Type: Lupulin Pellet, AA: 22, Use: Dry Hop for 4 days
50 g - Citra LupuLN2 (Cryo), Type: Lupulin Pellet, AA: 25, Use: Dry Hop for 4 days
MASH GUIDELINES:
1) Infusion, Temp: 68 C, Time: 60 min, Amount: 29 L
2) Temperature, Temp: 75 C, Time: 10 min
3) Sparge, Temp: 75 C, Amount: 5.5 L
Starting Mash Thickness: 2.7 L/kg
OTHER INGREDIENTS:
7 g - Calcium Chloride (dihydrate), Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
6.1 g - Gypsum, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
5.4 ml - Lactic acid, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
1.1 g - Chalk, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Mash
0.18 ml - Lactic acid, Time: 60 min, Type: Water Agt, Use: Sparge
YEAST:
White Labs - London Fog Ale Yeast WLP066
Starter: No
Form: Liquid
Attenuation (avg): 78.5%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 17.78 - 22.22 C
Pitch Rate: 0.35 (M cells / ml / deg P)
TARGET WATER PROFILE:
Profile Name: 15411
Ca2: 150
Mg2: 10
Na: 10
Cl: 150
SO4: 150
HCO3: 0
Water Notes: