Du kan tillsätta sockervatten, kokt under ett antal minuter för att desinficeras.
Hur mycket du ska tillsätta är beroende av hur koncentrationen du tillreder och befintlig mängd vört. Jag skriver lite om det omvända förhållandet, spädning här
https://megalodonbrewing.com/2019/12/17/chinook-single-hop-ale/.
Läs vidare om extraktbidrag här
http://wiki.shbf.se/index.php/Extrakbidrag.
Formeln för bidraget är (Mängd extrakt i kg * Extraktbidrag)/Befintlig mängd vätska
Låt säga att du har 20 liter vört med en SG på 1.051 och du ska nå 1.060, det är detsamma som 51 och 60 Öschle och innebär en höjning med 9.
För enkelhetens skull säger vi att du tillreder 1 liter sockerlag. Då späder du din vört i ett första skede (den litern vatten du löser ditt socker i) och når en ny OG. Vi bortser från den del som förångas.
Spädning:
(20*50)/21= 47,6 = 1.048
Nu har du SG 1.048 och ska istället öka med 12 Öschle.
Farinsocker har ett extraktbidrag på 375 och råsocker 360.
Tillsätt
(12*21)/375 = 0,672 kg farinsocker, alternativt
(12*21)/360 = 0,7 kg rårörsocker.
Och du får 21 liter vört med SG 1.060.