Lågt OG, tillsätta någon typ av socker?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Lågt OG, tillsätta någon typ av socker?

Inläggav MarcusZetterberg » söndag 2020-02-23 15:17

Hej,

Bryggde idag en amerikansk ipa med enbart centennial, med inslag av karamell & lite rostat. Hade satsat på ett og på 1060 men landade på 1051. Fg är beräknat till 1017 och jag tror att en högre alkohol gifter sig rätt bra med en sötare öl med Amerikansk blommig humle. Funderar på att tillsätta någon typ av socker för att höja alkoholen, typ farinsocker eller råsocker för att få en till dimension av karamell. Vad tror ni? Annars lär det bli en session med ett högt fg, har svårt att avgöra om det verkligen blir gott.
MarcusZetterberg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42

Re: Lågt OG, tillsätta någon typ av socker?

Inläggav Djonk » söndag 2020-02-23 15:50

Med lägre OG kan du förvänta dig lägre FG också. Jag hade nöjt mig så, borde bli tillräckligt starkt så länge du inte har öst på med väldigt mycket humle.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Lågt OG, tillsätta någon typ av socker?

Inläggav skyking » måndag 2020-02-24 10:34

Som sagt så kan du förvänta dig lägre FG också. Utifrån vad du berättat finns det ju inget som säger att FG skall hamna på 1017 trots att du har lägre OG. Att tillsätta socker ändrar inte detta, skulle gissa att det snarare det skulle bli tvärtom, rent socker jäser ju bort helt.

Det jag skulle gjort är i så fall att tillsätta maltextrakt.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Lågt OG, tillsätta någon typ av socker?

Inläggav MegalodoNBrewing » måndag 2020-02-24 10:39

Du kan tillsätta sockervatten, kokt under ett antal minuter för att desinficeras.

Hur mycket du ska tillsätta är beroende av hur koncentrationen du tillreder och befintlig mängd vört. Jag skriver lite om det omvända förhållandet, spädning här https://megalodonbrewing.com/2019/12/17/chinook-single-hop-ale/.

Läs vidare om extraktbidrag här http://wiki.shbf.se/index.php/Extrakbidrag.

Formeln för bidraget är (Mängd extrakt i kg * Extraktbidrag)/Befintlig mängd vätska

Låt säga att du har 20 liter vört med en SG på 1.051 och du ska nå 1.060, det är detsamma som 51 och 60 Öschle och innebär en höjning med 9.

För enkelhetens skull säger vi att du tillreder 1 liter sockerlag. Då späder du din vört i ett första skede (den litern vatten du löser ditt socker i) och når en ny OG. Vi bortser från den del som förångas.
Spädning:
(20*50)/21= 47,6 = 1.048

Nu har du SG 1.048 och ska istället öka med 12 Öschle.
Farinsocker har ett extraktbidrag på 375 och råsocker 360.
Tillsätt
(12*21)/375 = 0,672 kg farinsocker, alternativt
(12*21)/360 = 0,7 kg rårörsocker.
Och du får 21 liter vört med SG 1.060.
Användarvisningsbild
MegalodoNBrewing
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2020-02-11 09:25


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 112 gäster