Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av TommyP » måndag 2020-02-17 20:58
Jag ska brygga en lager. Som jag läst behövs en rejäl starter. Nu till mitt problem, jag har bara en treliters ekolv. Kan man stega upp jästen i 2 steg för att få tillräckligt med jästceller. Tips emottages med glädje. /Tommy
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av MCMLXXXII » måndag 2020-02-17 21:07
Det går utmärkt att ta det i två steg. Säkerställ att den första har jäst klart helt först, innan du påbörjar nästa.
-
MCMLXXXII
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05
av TommyP » måndag 2020-02-17 21:13
Så göra en på 2 liter först låta den stå 2 dagar. Dekantera och sedan köra 2 liter till då. Eller??
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
av MCMLXXXII » måndag 2020-02-17 21:18
Precis så jag skulle göra. Men jag dekanterar alltid innan jag tillsätter jästen till en batch också - enda undantaget är om jag har glömt att starta förkulturen i tid och behöver hälla i den direkt vid högkräusen istället.
-
MCMLXXXII
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 161
- Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05
av skyking » tisdag 2020-02-18 08:17
Hur mycket lager skall du brygga? Jag brukar bara köra en-stegs-starter för 20L.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av TommyP » tisdag 2020-02-18 20:17
20 liter. Men tänkte ge jästen en riktigt bra start
-
TommyP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 118
- Blev medlem: onsdag 2016-04-06 12:33
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 45 gäster