Diacetyl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Diacetyl

Inläggav Kenneth » onsdag 2020-02-05 10:49

Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.


Mest troligt DMS.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 873
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Diacetyl

Inläggav Cobrac » onsdag 2020-02-05 12:27

Jag har haft den i ca 20gr under en veckas nu på söndag. Så det borde räcka som diacetylrast antar jag. Har även spundat under dessa dagar.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 265
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Diacetyl

Inläggav Djonk » onsdag 2020-02-05 12:51

Kenneth skrev:
Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.


Mest troligt DMS.


DMS försvinner väl inte av sig själv i en stängd behållare/låg temperatur? Det kanske är någon annan form av svavel som påminner om DMS?
Djonk
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 774
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Diacetyl

Inläggav ekstedt » onsdag 2020-02-05 13:26

Cobrac skrev:Jag har haft den i ca 20gr under en veckas nu på söndag. Så det borde räcka som diacetylrast antar jag. Har även spundat under dessa dagar.


Ja det borde räcka med marginal. Nu kan du kallagra tills den klarnat tillräckligt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2745
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Diacetyl

Inläggav Cobrac » onsdag 2020-02-05 13:40

Najs, ska försöka att inte ta ”smakprov” för ofta då.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 265
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Diacetyl

Inläggav Kenneth » onsdag 2020-02-05 13:52

Djonk skrev:
Kenneth skrev:
Pilsnerkokaren skrev:Jepp.
När du sen provsmakar kan ölen ha smak av grönsakssoppa, lösningen är att lagra den någon vecka till. Har ingen aning om vad det är men smaken försvinner efter ett tag.


Mest troligt DMS.


DMS försvinner väl inte av sig själv i en stängd behållare/låg temperatur? Det kanske är någon annan form av svavel som påminner om DMS?


Det skulle kunna vara DMST (dimethyl trisulfide) som kan komma från humlet, till exempel vid torrhumling.
http://www.milkthefunk.com/wiki/Dimethyl_Sulfide

DMS och DMST är rätt så lättflyktigt.
En längre tids lagring även vid låga temperaturer kommer att påverka ölet positivt.
Jästen kommer att fortsätta arbeta långsamt och bryta ner en hel del icke önskvärda biprodukter.

Det finns en anledning till att öltypen kallas "Lager"...
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 873
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot], MSN [Bot] och 8 gäster