Sida 1 av 1

För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: söndag 2020-01-12 20:49
av Captainchaos
Postat detta även under en annan rubrik för nybryggare.
Men jag behöver tips snabbt.
Ni förstår säkert:

Läste fel i instruktionen för tillsats av socker inför flaskjäsning.
Jag har tillsatt ca 4,5g socker per 33 cl i en Bitter,
Skulle väl ha varit ca en tredjedel... Alltså ca 5g per liter.

Men nu är det gjort.
Finns nåt sätt att rädda situationen eller blir det fyrverkeri?
Det har väl inte hunnit hända så mycket på en kort stund?
Risk för flasksprängning om några dagar kanske?

Har ni nåt tips?
Har några alternativ:

-Vänta och se?
-Hälla tillbaka i jäskärlet igen (Decinficierat) och låta det jäsa ut kontrollerat? Buteljera igen med rätt mängd socker?
-Häll ut skiten och bryt ihop. Ta nya tag nästa gång.

Tips emottages tacksamt!
/ Per

Re: För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: söndag 2020-01-12 22:05
av Hövdingen
Du kan ju alltid öppna flaskorna om några dagar och kapsylera om dem. Du har ingen kontroll över hur mycket co2 som kommer bildas efter och du riskerar underkolsyrad öl. Eller så hoppas du på att flaskorna inte sprängs och får njuta av något överkolsyrad öl sen. Sånt här händer, ibland får man för mycket och ibland får man för lite. Hade en sats nyligen där jag slarvat och sockret inte blandats ut, vilket resulterade i allt för platt bira. Man lär sig av sina misstag :)

Re: För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: måndag 2020-01-13 06:13
av Djonk
Pysöppna utan att deformera kapsylen, se

viewtopic.php?f=5&p=100629#p100629

Re: För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: måndag 2020-01-13 12:43
av Captainchaos
Tar och testar med pysöppning.
Vad tror ni?
Ska jag vänta några dagar och pysa ut, ev byta kapsyl?
Är det nån som har erfarenhet av hur snabbt det jäser eller får man testa sig fram?
Har hört att det brukar jäsa klart mellan en och två veckor.
Skulle ja vara perfekt att pysa ut innan allt socker har jäst ut och byta kapsyl då.
Kanske blir lite lagomt brus kvar då...

Re: För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: måndag 2020-01-13 12:48
av Djonk
Man behöver inte ens byta kapsyl. Tar olika tid beroende på hur mycket/pigg jästen är i flaskan, men du kan testa redan efter två dagar.

Re: För mycket socker i flaskor.

InläggPostat: måndag 2020-01-13 13:05
av skyking
Captainchaos skrev:Tar och testar med pysöppning.
Vad tror ni?
Ska jag vänta några dagar och pysa ut, ev byta kapsyl?
Är det nån som har erfarenhet av hur snabbt det jäser eller får man testa sig fram?
Har hört att det brukar jäsa klart mellan en och två veckor.
Skulle ja vara perfekt att pysa ut innan allt socker har jäst ut och byta kapsyl då.
Kanske blir lite lagomt brus kvar då...


Risken är att det blir högt tryck ganska snabbt. Jag skulle som sagt rekommendera att du håller koll på flaskorna ganska frekvent för att inte riskera att de exploderar. Att försöka tajma när det är lagom jäst för att försluta dem slutgiltigt igen tycker jag verkar vanskligt, har du funderat på hur du skall veta när det är rätt tid? Tänk också på att all kolsyra släpps inte ut direkt bara för att du pyser flaskan, det tar ett tag innan överskottkolsyra har lämnat ölen.

Viktigast är dock att du snart tar och pyser dem (eller åtminstone en) så kan du fundera på vad du skall göra sen.