Sida 2 av 2

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 19:45
av ekstedt
dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.


Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 19:48
av ekstedt
dagw skrev:Betyder det att BE-256 jäste detta efter flaskning, dvs att jag flaskade för tidigt eller att en annan organism jäste resterande sockerarter som BE-256 inte bryter ner ?


Att BE-256 inte skulle ha jäst klart på 16 dagar låter väldigt osannolikt.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 20:57
av Djonk
Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus :mrgreen:

Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 23:09
av dagw
ekstedt skrev:
dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.


Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.


Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 23:10
av dagw
Djonk skrev:Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus :mrgreen:

Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.


Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: måndag 2020-01-13 23:45
av ekstedt
dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?


Det handlar inte om någon extra CO2: https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: tisdag 2020-01-14 00:08
av ekstedt
dagw skrev:Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?


Ja, mjölksyrabakterier kan inte producera märkbara mängder CO2 utan att producera minst lika märkbara mängder mjölksyra.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: tisdag 2020-01-14 08:45
av dagw
ekstedt skrev:
dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?


Det handlar inte om någon extra CO2: https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.


"Fusarium species can also produce hydrophobin proteins that initiate gushing in beer"

OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: tisdag 2020-01-14 09:48
av ekstedt
dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.


Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.

Re: Bomber och granater !

InläggPostat: onsdag 2020-01-15 19:53
av dagw
ekstedt skrev:
dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.


Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.


Ok du var inte supertydlig kanske därför sökte jag bekräftelse på min tolkning. Och nu säger du tror jag/hoppas jag

JA, det skrev jag ju flera inlägg upp.

Tack för infon fö. Alltid bra att få hjälp.