Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av ekstedt » måndag 2020-01-13 19:45
dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.
Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av ekstedt » måndag 2020-01-13 19:48
dagw skrev:Betyder det att BE-256 jäste detta efter flaskning, dvs att jag flaskade för tidigt eller att en annan organism jäste resterande sockerarter som BE-256 inte bryter ner ?
Att BE-256 inte skulle ha jäst klart på 16 dagar låter väldigt osannolikt.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Djonk » måndag 2020-01-13 20:57
Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus
Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av dagw » måndag 2020-01-13 23:09
ekstedt skrev:dagw skrev:
Förstår jag dig rätt att svamporganismer kan överleva kokning 1h ? Mjölksyrabakterier lär väl knappast klara det.
Nej, du missförstår. Malten är redan skadad redan när den lämnar mälteriet. Fusariumskadad malt orsakar flaskfontäner.
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
av dagw » måndag 2020-01-13 23:10
Djonk skrev:Tippar att något hände vid flaskningen. Så länge det smakar gott var det ju inte helt misslyckat. En procentenhet ABV som bonus
Mjölksyrabakterier lär du kunna utesluta i alla fall.
Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
av ekstedt » måndag 2020-01-13 23:45
dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?
Det handlar inte om någon extra CO2:
https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.
Senast redigerad av
ekstedt tisdag 2020-01-14 00:09, redigerad totalt 1 gång.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av ekstedt » tisdag 2020-01-14 00:08
dagw skrev:Bra att utesluta det men varför drar du den slutsatsen? För att det inte smakar surt?
Ja, mjölksyrabakterier kan inte producera märkbara mängder CO2 utan att producera minst lika märkbara mängder mjölksyra.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av dagw » tisdag 2020-01-14 08:45
ekstedt skrev:dagw skrev:
Intressant. Hur funkar kemin här. Bildas det några slags sockerarter som jästen bearbetar på annat vis? Varför denna co2-produktion pga defekt malt?
Det handlar inte om någon extra CO2:
https://beerandbrewing.com/dictionary/0mYtD39Hxb/.
"Fusarium species can also produce hydrophobin proteins that initiate gushing in beer"
OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
av ekstedt » tisdag 2020-01-14 09:48
dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.
Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av dagw » onsdag 2020-01-15 19:53
ekstedt skrev:dagw skrev:OK, visar sig inte som övertyck i buteljen utan mera som intensivt skummande kan man kanske tolka det.
Nä, det skrev jag ju flera inlägg upp.
Ok du var inte supertydlig kanske därför sökte jag bekräftelse på min tolkning. Och nu säger du tror jag/hoppas jag
JA, det skrev jag ju flera inlägg upp.
Tack för infon fö. Alltid bra att få hjälp.
-
dagw
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 72
- Blev medlem: onsdag 2016-03-09 20:56
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 49 gäster