Sida 1 av 2

Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-01-10 20:08
av sladdbarn
Har bryggt en stout på förmodade 10% (malt ca 9% och 1% av socker som tillsattes efter 2 dygns jäsning),
problemet som jag kom på i efterhand är jästen S-04 antagligen inte orkar jäsa mer socker för att få kolsyra i mina flaskor...

Efter ha googlat är jag tveksam till att jästen ens orkat komma upp i 10%.

Så vad gör jag? Kan jag hälla i några gram (hel påse) S-05 för att säkerhetsställa utjäsning och kolsyra?
Eller tror ni att S-04 räcker till? Använde mig av en 1,5 liter förkultur till 11 liter öl.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-01-10 21:20
av MCMLXXXII
Det är väl klart rekommenderat att mäta hur pass väl den har jäst ut. Att kolsyra 10%-ig dryck med lite mer socker är alltid lite klurigt. Kan ta väldigt lång tid. Själv brukar jag tvångskarbonera allt som är runt 7,5% och uppåt. Det du skulle kunna göra är att tillsätta lite extra jäst som är avsett för just det ändamålet.
Hur hade du tänkt kolsyra, på flaska eller fat?

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-01-10 21:37
av Hövdingen
Man kan ju alltid tillsätta något gram Safale F2 alt. CBC-1 när du flaskar annars. De ska klara rätt mycket.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-01-10 22:01
av sladdbarn
MCMLXXXII skrev:Det är väl klart rekommenderat att mäta hur pass väl den har jäst ut. Att kolsyra 10%-ig dryck med lite mer socker är alltid lite klurigt. Kan ta väldigt lång tid. Själv brukar jag tvångskarbonera allt som är runt 7,5% och uppåt. Det du skulle kunna göra är att tillsätta lite extra jäst som är avsett för just det ändamålet.
Hur hade du tänkt kolsyra, på flaska eller fat?


Flaska. Har googlat på S-05 och många påstår att den klarar av mycket alkohol, upp mot 15% om man ska tro en del :shock:
Ska kontrollera hur mycket den jäst ut imorgon.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 11:18
av sladdbarn
1.024 enligt beersmith, mäter 1.032.

Kan mycket väl vara så att den jäst ut de socker som finns, frågan är om den orkar lite till...

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 12:26
av Djonk
Och vad var det för OG? 1,032 låter lite väl sött. Du kan testa EC-1118 också.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 14:38
av sladdbarn
Djonk skrev:Och vad var det för OG? 1,032 låter lite väl sött. Du kan testa EC-1118 också.


OG var ca 1.100. Det är nog 1.030 men 2 punkter hit eller dit kan nog kvitta.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 15:03
av Djonk
Då är den ju uppe i 10%

Är nog bäst att tillsätta annan jäst om du vill att den ska kunna flaskjäsa. Som bonus kanske den jäser ner lite till innan.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 16:47
av sladdbarn
Djonk skrev:Då är den ju uppe i 10%

Är nog bäst att tillsätta annan jäst om du vill att den ska kunna flaskjäsa. Som bonus kanske den jäser ner lite till innan.


Jag tror att du har rätt.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-01-11 19:50
av ekstedt
När man brygger starkt är det att rekommendera att ha lite marginal till jästens alkoholtolerans. Vill man jäsa ett öl till 10 % bör man ha en jäst som klarar minst 12 %. Även om du nu har lyckats pressa S-04 ända in i kaklet förbi dess angivna alkoholtolerans så är det inte säkert att den kan komma igång igen och jäsa kolsyresockret.

På samma sätt är det inte säkert att ett paket US-05 kan göra något mer även om en del hävdar att de har jäst den till 15 %. Det finns många som har misslyckats med kolsyrejäsningen för öl på 10 % med US-05.

Om du är nöjd med att ölen hamnar på FG 1,030 så skulle jag rekommendera att du tillsätter Lalvin EC-1118 som kolsyrejäst. Den är väldigt robust, och dessutom jäser den inte maltotrios så du behöver inte oroa dig för flaskbomber.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: söndag 2020-01-19 14:09
av sladdbarn
Hade ingen Lalvin EC-1118 till förfogande men jag hällde i en påse US-05, märkligt nog började det pluppa i röret omedelbart (?) och gjorde så i några timmar.
Igår hällde jag upp på flaska o primade med moccasockerbitar.
Ölet hade jäst ut en punkt till 1.029. Ölet smakade inte överdrivet sött trots den höga FG´n.
Spännande att se om det blir någon kolsyra...

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: söndag 2020-01-19 17:30
av ekstedt
sladdbarn skrev:Hade ingen Lalvin EC-1118 till förfogande men jag hällde i en påse US-05, märkligt nog började det pluppa i röret omedelbart (?) och gjorde så i några timmar.
Igår hällde jag upp på flaska o primade med moccasockerbitar.
Ölet hade jäst ut en punkt till 1.029. Ölet smakade inte överdrivet sött trots den höga FG´n.
Spännande att se om det blir någon kolsyra...


Att det börjar pluppa betyder ju inte att det började jäsa. Troligare är att den nya jästen bidrog med nukleationspunkter för CO2. Den där mätningen av SG ligger ju inom felmarginalen.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: lördag 2020-02-01 18:55
av sladdbarn
ekstedt skrev:Att det börjar pluppa betyder ju inte att det började jäsa. Troligare är att den nya jästen bidrog med nukleationspunkter för CO2. Den där mätningen av SG ligger ju inom felmarginalen.


Okej!

Öppnade en flaska igår och kolsyran var låg. Men inte odrickbart låg utan så låg kolsyra som en del imperial stouts har.

Ölen blev inte så långt från vad jag hoppas på, tjockflytande, smakrik o värmande :D
(men nästa blir ännu bättre så klart).

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-02-07 09:06
av Grayscale
Är allt flaskat eller var det bara en testflaska du gjorde?

Jag lyckades få upp en batch stout till 15,8% (testat i labb) med hjälp av S-04 och WLP099. Några kilo maltextrakt slängdes i efter påbörjad jäsning precis så som ditt socker.

Kanske lite sent att slänga i 099, men det var inga problem med styrkan. Från 30,83 Plato till SG 1,0178 enligt rapporten.

Re: Misstag med stout, mer alkohol än jästen klarar av?

InläggPostat: fredag 2020-02-07 15:10
av Rotsac
Grayscale skrev:Är allt flaskat eller var det bara en testflaska du gjorde?

Jag lyckades få upp en batch stout till 15,8% (testat i labb) med hjälp av S-04 och WLP099. Några kilo maltextrakt slängdes i efter påbörjad jäsning precis så som ditt socker.

Kanske lite sent att slänga i 099, men det var inga problem med styrkan. Från 30,83 Plato till SG 1,0178 enligt rapporten.



"Esterkaraktären ökar med vörtstyrkan. Från Thomas Hardy" läser jag om denna jäst.

Smakade Stouten skumbanan och violpastiller....?
Sådant vill jag ej ha i en Stout.