Sida 1 av 1

Krydda redan kolsyrad stout/öl

InläggPostat: måndag 2019-12-02 21:43
av Velvetize
Kom att tänka på om jag skulle försöka testa att krydda ”slatten” (5-6 liter) i mitt stout fat.
Tänkte försöka fuska lite så här i juletider. Simsalabim så kanske man har en julöl :-)

Fast det kanske går med all sorts öl egentligen, att modulera om smaker i efterhand. Inget jag någonsin testat men haft i funderingstankarna tidigare.
Nån som har testat? Eller har förslag och idéer?

Tänker att man borde kunna använda sig av humlefilter för Cornelius fat.
Möjligen Apelsinskal och kanel i detta fall.

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

InläggPostat: måndag 2019-12-02 22:50
av Djonk
Visst kan man göra det. Beror lite på vad man tillsätter, men för att gardera mot oönskade organismer är det vanligt att göra en tinktur - låt kryddorna dra i sprit av något slag några dagar och sila bort så att du bara får vätskan kvar. En fördel är att man kan tillsätta efter smak istället för att hoppas på att dosen är lagom från början.

En del saker är väl ganska lugnt att tillsätta direkt i ett humlefilter - t.ex. kaffebönor (med tanke på att de rostas i över 200 grader).. eller rosta lite kakaonibs själv i ugnen.

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

InläggPostat: måndag 2019-12-02 23:14
av Hövdingen
Har du ett fat över kan du trycksätta det med sakerna i för att sedan föra över relativt syrefritt och sedan föra över till tomt fat igen när du är nöjd. Då slipper du räkna exakt på mängd och kan istället testa dig fram med kontakttider tills du nått önskat resultat

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

InläggPostat: tisdag 2019-12-03 19:05
av Velvetize
Djonk skrev:Visst kan man göra det. Beror lite på vad man tillsätter, men för att gardera mot oönskade organismer är det vanligt att göra en tinktur - låt kryddorna dra i sprit av något slag några dagar och sila bort så att du bara får vätskan kvar. En fördel är att man kan tillsätta efter smak istället för att hoppas på att dosen är lagom från början.

En del saker är väl ganska lugnt att tillsätta direkt i ett humlefilter - t.ex. kaffebönor (med tanke på att de rostas i över 200 grader).. eller rosta lite kakaonibs själv i ugnen.


Kaffebönor låter intressant! Borde dock bidra med rätt mycket beska va?
Kanske ska vara lite försiktig med det för att inte öka beskan allt förmycket?!?!

Re: Krydda redan kolsyrad stout/öl

InläggPostat: onsdag 2019-12-04 11:37
av Djonk