Sida 1 av 1

Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 12:05
av Velvetize
Många vill ju få ner bryggtiderna och pressar dom olika stadierna för att korta bryggprocessen.
Pilsner malt och annan malt bör ju kokas 60+ minuter, men vad händer med tex en pale ale malt om man bara kokar 30min.
Denna tanke gäller ju förstås bara öl som inte kräver bittergivan. Och särskilt öl som bara humlas i Flameout eller whirlpool.
Är 60 minuters kok onödigt eller bör man koka 60min i alla fall?
Och varför i så fall?

Tankar och idéer eller rent ut av någon som gör/gjort detta?

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 12:22
av Karl R
nån annan får säkert bekräfta/dementera men DMS har en halveringstid vid rullande kok på 42 minuter, har jag för mig.
Klart du kan välja att koka kortare, kan säkert funka vid vissa ölstilar.
Generellt brukar jag köra relativt långa kok men jag brygger ibland öl (sahti) som inte kokas alls. där stör det inte. Andra smaker är ivägen. men det är ju lite off, stilmässigt, gissar jag, jämfört med ditt. En del Berliners kokas ju kort också, typ 15 min, om alls.

Om det är humlingen som du är bekymrad över så kan du också snegla lite på FirstWortHopping. Kan vara ett alternativ till de metoder du nämner.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 13:09
av Hövdingen
Om du mäskar vid högre temperaturer kommer även en del DMS avdunsta då. Så ifall du vill koka kortare rekommenderar jag stilar där du kan köra med en längre a-amylasrast.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 15:16
av ekstedt
En del missförstånd kring DMS här. DMS finns inte i malt i någon större utsträckning, och behöver därför inte brytas ner eller avdunsta. Mer läsning här:

https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... m-dms.html

Det går alldeles utmärkt med ett halvtimmeskok med pale ale-malt. Det går förmodligen bra med pislnermalt också, men det beror även på andra faktorer. Se mitt blogginlägg.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 16:37
av Djonk
Jag tror också att du kommer undan med halvtimmeskoket.

Har råkat ut för vad jag tror är DMS i ett okokt öl med pilsnermalt, mäskning och hop stand med lock.
Verkligen ingen höjdare, så jag förstår att det är vanligt med lite extra försiktighetsåtgärder för att undvika det.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: fredag 2019-11-22 16:58
av Velvetize
ekstedt skrev:En del missförstånd kring DMS här. DMS finns inte i malt i någon större utsträckning, och behöver därför inte brytas ner eller avdunsta. Mer läsning här:

https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... m-dms.html

Det går alldeles utmärkt med ett halvtimmeskok med pale ale-malt. Det går förmodligen bra med pislnermalt också, men det beror även på andra faktorer. Se mitt blogginlägg.



Bra läsning! Tänker testa 30min nästa gång. Tack :-)

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: onsdag 2019-11-27 11:49
av sladdbarn
Hade inte http://brulosophy.com/ något test med detta?

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: torsdag 2019-11-28 01:16
av Djonk
De har en hel serie, "short & shoddy", där de bland annat skär ner på koktiden.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: torsdag 2019-11-28 10:17
av ekstedt
sladdbarn skrev:Hade inte http://brulosophy.com/ något test med detta?


http://brulosophy.com/2015/09/14/boil-l ... t-results/

Har ett starkt minne att de i ett senare inlägg redovisade att de hade skickat in ölen till ett labb för analys, och resultatet var att det inte fanns några detekterbara nivåer av DMS i någotdera ölen.

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: torsdag 2019-12-05 19:37
av landers166
En av mina bästa öl som inte är typad men kan beskrivas som en välhumlad svart halv-veteöl som förvisso är gjord på extrakt kokar jag bara i 15min.
Faktum är att dom flesta öl jag gör kokar jag bara 15min när jag tänker efter....

Skickat från min SM-G930F via Tapatalk

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: torsdag 2019-12-05 22:12
av Djonk
Maltextrakt behöver man inte koka annat än för beska/desinfektion

Re: Endast koka 30min ?

InläggPostat: tisdag 2019-12-10 12:45
av st1
Jag har tagit "brons" i folkets val i SM med en okokad NEIPA. Det finns många bra skäl till att koka ett öl, men DMS är inte ett av dem såvitt jag erfar.