Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Velvetize » söndag 2019-11-17 13:51
Nästa bryggning tänkte jag BARA humla i whirlpool som jag skapar med skruvdragare och en färgblandare.
Tänkte försöka få ut så mycket humlesmaker som möjligt i bara whirlpoolen.
Men vilken temp rekommenderas? 80-85?
Allt under 77 grader är väl meningslöst va jag förstått?!?!
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Velvetize » söndag 2019-11-17 14:15
Och såklart tiden......
Hur lång tid rekommenderas att whirlpoola för att få ut det göttigaste av humlen innan man kyler ner till jästemp.
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Djonk » söndag 2019-11-17 14:47
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av simonarvestrand » söndag 2019-11-17 14:47
Jag körde senast 76 i 30 min tycker jag fick ut väldigt bra ur humlen
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
-
simonarvestrand
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 99
- Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37
av Velvetize » söndag 2019-11-17 15:53
simonarvestrand skrev:Jag körde senast 76 i 30 min tycker jag fick ut väldigt bra ur humlen
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
Hur mycket och vad för humle använde du då?
IBU?
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av simonarvestrand » söndag 2019-11-17 16:09
Det va en liten 10litersbatch jag körde, just i hipstanden va det 40gr citra.
Det va en singlehop citra.
Ska enligt recept vara 53ibu men tror inte mycket på ibusiffror.
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
-
simonarvestrand
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 99
- Blev medlem: onsdag 2018-08-29 10:37
av Velvetize » söndag 2019-11-17 23:28
Intressant läsning. Fattar va du menar.
Men precis som några i kommentarsfältet så undrar man ju hur det varit om han skippat givorna i koket och bara satsat på whirlpoolen/Flameout med lite fräsigare och större humlegivor.
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av skyking » måndag 2019-11-18 08:20
77C är nog valt för att hamna under isomeriseringsgränsen för alfasyrorna. För 77C och lägre skall då humlen inte ge något bidrag till beskan, eller åtminstone betydligt mindre bidrag. För övriga aromämnen däremot så extraheras dessa om än långsammare (å andra sidan avgår de också långsammare från vörten).
Du kan med andra ord inte skippa givorna för att ge beskan, dessa MÅSTE alltså tillsättas INNAN man kommer ner under 79C som allra senast. Mest ekonomiskt är att tillsätta dem tidigt i koket eftersom man får ut mer beska ur humlen då. Annars är det väl bara att experimentera på.
Man skall nog för övrigt ta brulosophy med en liten nypa salt även om jag tycker att det utgör en bra motvikt mot nogrannhets-talibaner. Saker man får lära sig har ofta inte den extrema betydelsen dessa lär ut.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Velvetize » måndag 2019-11-18 21:46
Fasiken va bra artiklar du hittar
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 53 gäster