Sida 1 av 1
Akut hjälp, förkultur i 30 C
Postat:
fredag 2019-11-08 13:24
av MarcusZetterberg
Hej Alla,
Satte en förkultur igår till en lager. Märke imorse att temperaturen av misstag hade fått upp till ca 30 C, vill man använda denna förkultur till jullagern?
Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C
Postat:
fredag 2019-11-08 14:16
av Hövdingen
För en alejäst hade det funkat prima så länge du dekanterar innan. Annars smakar det illa. Lagerjäst vet jag faktiskt inte. Spontant tror jag även lagerjäst bör frodas i högre temperaturer och bör kola vippen i samma temperaturer som alejäst. Har aldrig läst något annat. Men sen är också frågan hur länge jästen stått i "farligt höga temperaturer" om så är fallet. Mitt förslag är att kyla ner förkulturen, dekantera innan pitch och hoppas på att den mår bra.
Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C
Postat:
fredag 2019-11-08 16:55
av MarcusZetterberg
Tack för svar, någon annan som har någon åsikt?:)
Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C
Postat:
lördag 2019-11-09 01:42
av Djonk
Lagerjäst trivs också varmt, se bara till att dekantera som Hövdingen säger.. Har testat att jäsa en hel sats med W34/70 i den temperaturen, var drickbart med näppe - med en påtaglig ton av nejlika och lite mycket svavel som inte gick att lagra bort. Jäsningen var väldigt livlig.
Re: Akut hjälp, förkultur i 30 C
Postat:
söndag 2019-11-17 02:38
av Bee
Inga problem att propagera Lagerjäst i hög temperatur. Jästen mår bra, men ölet i förkulturen kanske inte är någon höjdare pga de oönskade jäsbiprodukterna som bildas.