Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Velvetize » fredag 2019-11-01 16:39
Fråga till er som testat att extra humla i fatet och kolsyresätta med humlefiltret kvar tills man druckit upp allt!
1 - vad får man ut av det?
2 - blir det inte väldigt beskt med tiden. (Tänker att det borde bli beskare o beskare)
3 - vilken mängd och vad använder ni? (Pellets eller kottar).
Gjorde ett test med lite Amarillo pellets i en tepåse som stod i ett glas vatten några dagar.
Fysatan som det smakade.
Hit me med era erfarenheter
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Hövdingen » fredag 2019-11-01 19:28
Ja, alltså det kommer inte bli supermycket beskare. Det som främst bidrar till beska är isomeriserade alphasyror. De isomeriseras under kok och inte vid torrhumling och bidrar därför inte till beskan. Däremot finns det betasyror i humle som ger ett litet bidrag till beskan men inte så pass att det kommer göra ditt öl odrickbart. Försök att gå ner ett fåtal BU i receptet om du ska torrhumla så mycket att du tror det kommer påverka. Risken med att torrhumla för länge är att det lätt blir en väldigt gräsig smak och arom. Jag skulle inte rekommendera att torrhumla längre än en vecka som längst.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Grindcrusher » lördag 2019-11-02 12:57
Jag gör såhär men tar ur filtret efter 4-7 dagar.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Bee » lördag 2019-11-02 16:59
Grindcrusher skrev:Jag gör såhär men tar ur filtret efter 4-7 dagar.
Tandtråd för att hålla i humlepåsen?
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Velvetize » lördag 2019-11-02 21:04
Grindcrusher skrev:Jag gör såhär men tar ur filtret efter 4-7 dagar.
4-7 dagar efter du kolsyresatt?
Hur mycket mer väldoftande öl får du ut av det?
-
Velvetize
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 82
- Blev medlem: måndag 2019-07-01 23:01
av Grindcrusher » måndag 2019-11-04 13:25
Yes, tandtråd som håller rostfri humlekorg från humlegården. Jag tillsätter humlen när jag fatar och sen får den ligga i ölet i 4-7 dagar (kallt oftast), sedan tar jag ur den försiktigt.
Får bra resultat. Det finns en begränsning i hur mycket humle som får plats, den sväller en hel del, men jag gillar ändå inte att torrhumla så många g/l.
Det ger inte optimal extraktion att torrhumla i kylen men jag blir ofta nöjd och vill jag så kan jag köra de första dagarna i rumstemp innan jag kolsyrar.
Man får vara försiktig med oxidering när man tar ur humlen men å andra sida är det enklare att minimera oxideringen vid tillförandet av humlen. Jag brukar tillsätta lite gas som ligger på och pyser konstant medan jag lyfter ur humlen. Sedan trycker jag i och släpper ut 5-6 ggr.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av Pilsnerkokaren » måndag 2019-11-04 13:53
För egen del torrhumlar jag 7-8 l av 34 l i ett 9 litersfat i 4-5 dagar samtidigt som jag kallkrascha och karbonera resterande öl i ett annat fat.
Har fått torrhumla med pellets den senaste gångerna eftersom jag inte fick tag på kottar som normalt är det jag använder. Har en humlekorg som hänger i corneliuslocket (har svetsat en ögla i locket) men pga pelletsen har jag också en påse inuti korgen, lite överkurs med korgen hjälper till att håller nere påsen utan att den sjunker till botten av fatet.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av skyking » måndag 2019-11-04 14:02
Grindcrusher skrev:Yes, tandtråd som håller rostfri humlekorg från humlegården. Jag tillsätter humlen när jag fatar och sen får den ligga i ölet i 4-7 dagar (kallt oftast), sedan tar jag ur den försiktigt.
Får bra resultat. Det finns en begränsning i hur mycket humle som får plats, den sväller en hel del, men jag gillar ändå inte att torrhumla så många g/l.
Det ger inte optimal extraktion att torrhumla i kylen men jag blir ofta nöjd och vill jag så kan jag köra de första dagarna i rumstemp innan jag kolsyrar.
Man får vara försiktig med oxidering när man tar ur humlen men å andra sida är det enklare att minimera oxideringen vid tillförandet av humlen. Jag brukar tillsätta lite gas som ligger på och pyser konstant medan jag lyfter ur humlen. Sedan trycker jag i och släpper ut 5-6 ggr.
Vilken av korgarna använder du och hur mycket humle får plats i en?
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 90 gäster