Sida 1 av 1

Dry hop creep

InläggPostat: lördag 2019-10-26 10:21
av tomasharrysson
Hur hanterar ni detta?

Händer mig vid öl som är välhumlad.
Skulle kunna pastörisera, men kan nog inte kyla ner så snabbt.

Fundera på att testa Kaliumdisulfit efter jäsning, någon som testat detta?

Skickat från min SM-A520F via Tapatalk

Re: Dry hop creep

InläggPostat: lördag 2019-10-26 16:22
av Hövdingen
Du kan inte flaskjäsa om du använder kaliumdisulfit. Det jag hade försökt göra annars är att köra snabbflockande jäst och se till att försöka få med så lite jäst som möjligt i flaskorna. Det verkar vara just kombon med mycket jäst i suspension och mycket torrhumle som orsakar det.

Re: Dry hop creep

InläggPostat: lördag 2019-10-26 21:52
av tomasharrysson
Jäser under tryck och kolsyra narturligt, så är inget problem så sätt.

Men har du någon erfarenhet av kaliumdisulfit?



Skickat från min SM-A520F via Tapatalk

Re: Dry hop creep

InläggPostat: lördag 2019-10-26 22:45
av Hövdingen
Nja, har blandat det med kaliumsorbat när jag gjort mjöd men har inte mer erfarenhet av det än så.

Re: Dry hop creep

InläggPostat: söndag 2019-10-27 09:06
av Bee
Beersmith bloggen har en rätt bra artikel om hop creep med förslag på sätt att motverka/förhindra.
http://beersmith.com/blog/2019/03/31/dr ... l-in-beer/

Re: Dry hop creep

InläggPostat: söndag 2019-10-27 11:37
av tomasharrysson
Har läst den, men söker erfarenheter kring ämnet.

Skickat från min SM-A520F via Tapatalk

Re: Dry hop creep

InläggPostat: måndag 2019-10-28 16:35
av rismyren
En fundering, är det att rekommendera att använda kaliumsorbat när man använder frukt i en APA? Då har man ju både humle o frukt som kan efterjäsa.
Hur mycket skall man isåfall ha per liter?
Jag trycker i kolsyra, flaskjäser inte.

Behöver man olika mycket beroende på jäst?
Är det olika mängd för vin o öl, och olika alkoholhalter?

Re: Dry hop creep

InläggPostat: måndag 2019-10-28 20:08
av Hövdingen
Det är inte en dum idé. Det går även att använda kaliumdisulfit. Oavsett är väl doseringen 2-4 g på 20 liter om jag inte minns fel. Vet inte om det skiljer på vin/öl osv
men kan tänka mig att OG och antalet jästcellet per milliliter spelar in. Kan säkert vara så att det krävs mindre i öl med tanke på att man har mindre frukt per liter än när man gör cider/vin. Men det är bara en vild killgissning. Vill man vara så säker som möjligt kan man ju alltid använda sig av det högre spannet av rekommenderad mängd.

Re: Dry hop creep

InläggPostat: onsdag 2019-10-30 15:31
av tomasharrysson
Många som brygger, men ingen erfarenhet?

Kanske man kan dumpa all jäst och torrhumla längre i tex 5 grader?

Re: Dry hop creep

InläggPostat: onsdag 2019-10-30 16:44
av Hövdingen
Testa det! Använd snabbflockande jäst så går det nog smidigare.