Trögflytande öl (Stout)

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Trögflytande öl (Stout)

Inläggav Cobrac » söndag 2019-10-13 20:33

Jag undrar vilka ingredienser och mäskschema man behöver för att kunna få fram en mer trögflytande öl? Har smakat på någon Omnipollo-stout där det är en mycket mer fylligare och mer trögflytande vätska. Läste någonstans att man kan använda havre och råg för att utvinna mer beta-glukan och att detta skulle generera en annan viskositet på ölet, stämmer det? Någon som vet mer om hur man kan ändra viskositeten på sitt öl? Gissar att man i princip kan reda hela köret med majsena, men det är ganska konstigt sätt att åstadkomma detta resultat.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 273
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Trögflytande öl (Stout)

Inläggav Djonk » söndag 2019-10-13 21:56

Trögflytande är kanske att ta i, men visst blir det lite tjockare. Se t.ex. http://scottjanish.com/case-brewing-oats/ för mer detaljer. Har läst 100% råg beskrivet som host-sirap :D

Annars får det väl viss effekt att mäska varmt. Har använt enris i mäsken och också fått klart tjockare öl, tror att det är olja som gör det så i stout kan säkert allt från kakao till kaffe bidra till viskositet.. på bekostnad av skummet.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 973
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Trögflytande öl (Stout)

Inläggav MCMLXXXII » söndag 2019-10-13 22:55

100% råg är ett helvete att mäska! Har testat en gång, och kommer nog inte göra om det innan jag har snickrat ihop ett HERMS.
60% råg går dock utmärkt (lite risskal är att rekommendera dock) och ölet blir märkbart mer trögflytande än "vanligt öl". Havre ger också en märkbar skillnad tycker jag. I fallet Omnipollo är nog inte sällan laktos en faktor också.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 145
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Trögflytande öl (Stout)

Inläggav Kenneth » måndag 2019-10-14 09:13

Havre ger definitivt en mer trögflytande öl.
I Omnipollos fall så har de 4,4% havregryn i deras imperial stout.

Även restsötman påverkar tydligt viskositeten på ölet.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 889
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: oskar_p och 54 gäster

cron