"KAKAONIBS" som har legat länge

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

"KAKAONIBS" som har legat länge

Inläggav Rotsac » torsdag 2019-09-26 09:17

Jag har ett par påsar med "ROSTADE KAKAONIBS" som har legat i vakuum i originalförpackningen, i rumstemperatur.
Bäst-före-datum är 4 December 2017....

Vad är er erfarenhet av att använda en sådan gammal produkt (i en Stout)?

-Minskar smaken med X% antal procent, utan någon annan bieffekt?

-Ger de kanske en bitter smak?

-Övrigt?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: "KAKAONIBS" som har legat länge

Inläggav Lövenhagen » torsdag 2019-09-26 11:13

Har använt gamla kakoanibs i matlagning tidigare, det har fungerat utan några som helst problem. Upplevde inte att de tappade i smaken.
Men är skillnad i matlagning där du kan balansera sötma, syra osv på ett helt annat sätt.

Är de rostade och förvarande torrt och i sluten förpackning så skulle jag kört som planerat.

Får gärna återkomma om hur du använder nibsen i stouten. Har själv funderat på en stout med mycket chokladsmak.
Lövenhagen
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 66
Blev medlem: torsdag 2019-02-21 20:34

Re: "KAKAONIBS" som har legat länge

Inläggav fredrik.stahl » lördag 2019-09-28 13:15

Det är väl helt enkelt krossade kakaobönor och då borde de innehålla naturligt fett. Det kan härskna med tiden. Enda sättet att avgöra det är väl genom att lukta och smaka på nibsen och fundera på om du vill ha det bidraget i ölen.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Re: "KAKAONIBS" som har legat länge

Inläggav Perwaste » söndag 2019-09-29 11:54

Jag hittade också ett pkt med kakaonibs, samma förvaring och utgångstid som du. Inspirerad av ditt inlägg tog jag fram det och smakade på några nibs.

De smakade bra, och om ett par veckor får jag veta hur det gick, för det åkte ned en näve i min porter som jag bryggde igår :D
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 80 gäster