Välhumlad imperial stout

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Välhumlad imperial stout

Inläggav ecmik » måndag 2019-08-26 22:12

Jag är lite sugen på att göra nån form av amerikansk Imperial Stout. Kanske uppåt 10%, välhumlad med amerikansk humle. Frågan är hur humlearom och smak står sig med en lagring på ett halvår/år? Är det nån mening att humla ordentligt eller är detta snarare en variant av Imp Stout som behöver drickas inom en kortare tidsram? Nån som testat?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav Kenneth » tisdag 2019-08-27 07:39

Det är inte fel att humla en imperial stout.
Tvärtom så tycker jag personligen att det är rätt trevligt att följa utvecklingen av ett starkare öl som är välhumlat.
I början så framträder humlearom och smak tydligt för att avta eller ändras med tiden.
Det betyder inte att ölet blir sämre.
Tvärtom så kan ölet utvecklas från att vara bra till att bli fantastiskt.

Det tråkiga brukar vara att ölet tar slut för tidigt ;)
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav Kenneth » tisdag 2019-08-27 07:46

Glömde tillägga en sak.
Undvik rökiga öl i kombination med citrus/grape/tall (piney) humle såsom Cascade, Centenniel med flera.
Jag har gjort det misstaget en gång, och det blev inte trevligt alls.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 915
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav ecmik » tisdag 2019-08-27 08:30

Kenneth skrev:Det är inte fel att humla en imperial stout.
Tvärtom så tycker jag personligen att det är rätt trevligt att följa utvecklingen av ett starkare öl som är välhumlat.
I början så framträder humlearom och smak tydligt för att avta eller ändras med tiden.
Det betyder inte att ölet blir sämre.
Tvärtom så kan ölet utvecklas från att vara bra till att bli fantastiskt.

Det tråkiga brukar vara att ölet tar slut för tidigt ;)


Tack för den inputen, då ska jag testa! Kör nog på Am Pale ale-nivå i humlingen så får vi se var det landar framåt nyår.. ;)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav martinb » tisdag 2019-08-27 10:11

Vår Imp. Stout vi plockade SM-medalj med förra året hade väl uppåt 12g/l humle varav mycket i kokslut/hopstand för att ha bibehållen humlearom även lång tid efter flasktappning. Fortfarande lite kick i humlen efter över ett år.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav ecmik » tisdag 2019-08-27 11:39

martinb skrev:Vår Imp. Stout vi plockade SM-medalj med förra året hade väl uppåt 12g/l humle varav mycket i kokslut/hopstand för att ha bibehållen humlearom även lång tid efter flasktappning. Fortfarande lite kick i humlen efter över ett år.


Kul! Grymt, det låter jäkligt gott! Torrhumlade ni den också eller?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav martinb » tisdag 2019-08-27 13:01

Nope!

Wamiea, pellets, 14.8%, 0.90g/l, 90min, 30BU
Simcoe, pellets, 13.4% 1.50g/l, 20min, 25 BU
Centennial (Hopstand 75C), pellets, 8.3%, 5.00g/l, 0(15)min 0BU
Citra (Hopstand 75C), pellets, 12.0%, 5.00g/l, 0(15)min 0BU
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav ecmik » tisdag 2019-08-27 18:07

martinb skrev:Nope!

Wamiea, pellets, 14.8%, 0.90g/l, 90min, 30BU
Simcoe, pellets, 13.4% 1.50g/l, 20min, 25 BU
Centennial (Hopstand 75C), pellets, 8.3%, 5.00g/l, 0(15)min 0BU
Citra (Hopstand 75C), pellets, 12.0%, 5.00g/l, 0(15)min 0BU


Ganska kraftig hopastand-humling för stilen där får man säga. :) Kul att det blev så lyckat! Tackar och bugar för inspirationen!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv

Re: Välhumlad imperial stout

Inläggav ekstedt » onsdag 2019-08-28 12:36

Jag kör ofta med 10 g/l i mina imperial stout. Brukar hålla humlearomen ganska väl, vissa ämnen i mörk malt är antioxidanter och gör att humlenaromerna inte oxideras lika snabbt.

Sedan tycker jag det är dags att släppa den här långlagringsnormen; en välgjord impstout på ~10 % är gott ganska omgående och måste ej lagras.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Välhumlad imperial stout

Inläggav ecmik » onsdag 2019-08-28 19:56

ekstedt skrev:Jag kör ofta med 10 g/l i mina imperial stout. Brukar hålla humlearomen ganska väl, vissa ämnen i mörk malt är antioxidanter och gör att humlenaromerna inte oxideras lika snabbt.

Sedan tycker jag det är dags att släppa den här långlagringsnormen; en välgjord impstout på ~10 % är gott ganska omgående och måste ej lagras.


Det kan jag tänka mig! Men jag tänkte testa att lagra den i damejeanne, så det får bli ett par månader i alla fall. Men jag kan absolut tänka mig att det kan funka direkt!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ecmik
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1144
Blev medlem: tisdag 2014-05-06 05:56
Ort: Kungälv


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 41 gäster