Rehydrera torrjäst

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Rehydrera torrjäst

Inläggav peterg » tisdag 2019-07-16 16:56

Kan man rehydrera torrjäst 12 timmar innan man pitchar den? Jag låter min lagervört stå i kyl över natten för att komma ner i 10 grader och sedan pitcha direkt på morgonen. Någonstans har jag sett attt man inte ska rehydrerad jäst mer än 1-2 timmar innan den användes!
peterg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav Djonk » tisdag 2019-07-16 17:32

Inte meningen att rehydrera så långt i förväg nej, det är nog bättre att ha i jästen direkt innan vörten kylts eller strunta i rehydrering och bara strö i på morgonen.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 994
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav peterg » tisdag 2019-07-16 20:03

Någon annan som har andra åsikter?
peterg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 138
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav pilsnergubben » onsdag 2019-07-17 06:44

Dom senaste buden är väl att man inte behöver rehydrera alls.
Någon av jästtillverkarna gjorde ett större test och kunde inte påvisa någon skillnad mellan öl jäst med rehydrerad jäst och direkt tillsatt jäst.
pilsnergubben
SHBF - Bryggkursledare
 
Inlägg: 23
Blev medlem: måndag 2013-01-28 21:03
Ort: helsingborg

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav Pilsnerkokaren » onsdag 2019-07-17 08:28

Har gjort det några gånger (rehydrerat i kylen över natten) men kan inte säga att det funkar bättre. Det finns kanske en risk för infektion, men den är nog inte större än om man har en jästkaka i en burk i kylen.
Gör vad du tycker känns bäst, alla sätt är bra utom de dåliga.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1416
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav Djonk » onsdag 2019-07-17 13:38

Dr. Clayton Cone, Danstar/Lallemand skrev:We recommend that the rehydrated yeast be added to the wort within 30 minutes. We have built into each cell a large amount of glycogen and trehalose that give the yeast a burst of energy to kick off the growth cycle when it is in the wort. It is quickly used up if the yeast is rehydrated for more than 30 minutes. There is no damage done here if it is not immediately add to the wort. You just do not get the added benefit of that sudden burst of energy.
Djonk
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 994
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 08:51

Ha i jästen direkt i stället.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav tcncc » torsdag 2019-07-18 10:37

Varför inte göra en förkultur till torrjästen som Lallemand tipsar om.
//tcncc

https://www.lallemandbrewing.com/wp-con ... igital.pdf
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 11:20

Den gängse rekommendationen är att *inte* göra förkultur på torrjäst. På grund av att man riskerar försämra vitaliteten.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav tcncc » torsdag 2019-07-18 11:51

ekstedt skrev:Den gängse rekommendationen är att *inte* göra förkultur på torrjäst. På grund av att man riskerar försämra vitaliteten.


Tydligen är det fullt möjligt att propagera torrjäst med hög vitalitet "Perform a cell count to confirm the yield
and viability – make sure it is above 95%".
tcncc
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 15:22

tcncc skrev:Tydligen är det fullt möjligt att propagera torrjäst med hög vitalitet "Perform a cell count to confirm the yield
and viability – make sure it is above 95%".
tcncc


Nu stod det i.o.f.s. viabilitet och inte vitalitet i det där citatet. Men det är klart att det går om man är duktig på jästhantering. Men för den normala hembryggaren är det högst tveksamt.

Sedan tycker jag personligen att själva poängen med torrjäst är det ska vara enklare, och att man inte ska behöva på med förkulturer (eller rehydrering för den delen).
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav tcncc » torsdag 2019-07-18 17:50

ekstedt skrev:
tcncc skrev:Tydligen är det fullt möjligt att propagera torrjäst med hög vitalitet "Perform a cell count to confirm the yield
and viability – make sure it is above 95%".
tcncc


Nu stod det i.o.f.s. viabilitet och inte vitalitet i det där citatet. Men det är klart att det går om man är duktig på jästhantering. Men för den normala hembryggaren är det högst tveksamt.

Sedan tycker jag personligen att själva poängen med torrjäst är det ska vara enklare, och att man inte ska behöva på med förkulturer (eller rehydrering för den delen).



Att vitalitet och engelskan 'viability' i den här bemärkelsen både syftade på samma sak när det gällde jästhantering,
men det visste nog herr Ekstedt.När det gäller progagering av jäst så skall man nog vara 'duktig på jästhantering', som Ekstedt påpekar. Och det gäller
naturligtvis både torrjäst samt flytande jäst.
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 18:17

tcncc skrev:Att vitalitet och engelskan 'viability' i den här bemärkelsen både syftade på samma sak när det gällde jästhantering,
men det visste nog herr Ekstedt.


Nej, det visste inte herr Ekstedt, eftersom vitalitet och viabilitet helt enkelt är två olika saker.

tcncc skrev:När det gäller progagering av jäst så skall man nog vara 'duktig på jästhantering', som Ekstedt påpekar. Och det gäller
naturligtvis både torrjäst samt flytande jäst.


Skillnaden är att torrjäst behåller vitaliteten (och viabiliteten) längre i paketet. Därmed är det svårt som hembryggare att uppnå samma vitalitet i förkulturen som det är i torrjästpaketet. Därmed är det också högst tveksamt att göra förkultur med torrjäst. Undantaget är om påsen börjar närma sig bäst före-datum, eller om man kraftigt behöver öka antalet celler och inte vill köpa fler paket.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav tcncc » torsdag 2019-07-18 18:32

ekstedt skrev:
tcncc skrev:Att vitalitet och engelskan 'viability' i den här bemärkelsen både syftade på samma sak när det gällde jästhantering,
men det visste nog herr Ekstedt.


Nej, det visste inte herr Ekstedt, eftersom vitalitet och viabilitet helt enkelt är två olika saker.

tcncc skrev:När det gäller progagering av jäst så skall man nog vara 'duktig på jästhantering', som Ekstedt påpekar. Och det gäller
naturligtvis både torrjäst samt flytande jäst.


Skillnaden är att torrjäst behåller vitaliteten (och viabiliteten) längre i paketet. Därmed är det svårt som hembryggare att uppnå samma vitalitet i förkulturen som det är i torrjästpaketet. Därmed är det också högst tveksamt att göra förkultur med torrjäst. Undantaget är om påsen börjar närma sig bäst före-datum, eller om man kraftigt behöver öka antalet celler och inte vill köpa fler paket.


Kan herr Ekstedt svara på vad som Lallemand menar som viabilitet, om inte vitalitet?
'Därmed är det svårt som hembryggare att uppnå samma vitalitet i förkulturen som det är i torrjästpaketet'. - Egen åsikt eller, finns det någon källa på det ?
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping

Re: Rehydrera torrjäst

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-07-18 19:03

tcncc skrev:Kan herr Ekstedt svara på vad som Lallemand menar som viabilitet, om inte vitalitet?

Viabilitet = andelen levande celler.

tcncc skrev:'Därmed är det svårt som hembryggare att uppnå samma vitalitet i förkulturen som det är i torrjästpaketet'. - Egen åsikt eller, finns det någon källa på det ?

Boken "Yeast" exempelvis.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 39 gäster

cron