Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Hembryggd123 » lördag 2019-06-29 19:28
Är det någon dom har ett bra recept på suröl att dela med sig?
-
Hembryggd123
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 22
- Blev medlem: torsdag 2015-12-24 11:32
av Hövdingen » söndag 2019-06-30 08:48
Vad är du ute efter för typ av suris?
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Hembryggd123 » söndag 2019-06-30 13:28
Något som jag kan smaksätta med typ persika/mango. Syrning mha proviva har jag förstått kan vara bra, eller?
-
Hembryggd123
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 22
- Blev medlem: torsdag 2015-12-24 11:32
av Djonk » söndag 2019-06-30 17:03
Jag gjorde en sur dunkelweizen som jag var riktigt nöjd med. Kanske inte vad du är ute efter men processen kan vara av intresse.
35% pilsner malt
27% wheat malt
27% toasted wheat
10% melanoidin
02% midnight wheat
Brukar inte vattenbehandla veteöl efter rekommendation från Braumagazin.
Några minuters kok. Kylt till 37C. Blåst med kolsyra för att minimera syre. I med tillräckligt med mjölksyra för att sänka pH till 4,5 och försvåra för oönskade bakterier. 10ml/L proviva superfrukt svartvinbär & granatäpple, 37 grader i 18 timmar eller cirka tre dygn i ett varmt rum. Viktigt att se till att det inte kommer in syre i kärlet. Det ska lukta gott annars är det bara att börja om.
Kommer inte ihåg exakt längd på kok, men jag valde full längd så att säga. 3g/L Hallertau Blanc vid kokslut. Lactobacillerna sänker pre-boil OG med 2-3 pinnar, i det här fallet blev det 1,043 före och 1,053 efter kok pga liten sats.
Jag jäste med en rejäl förkultur av wlp530 men hade säkert gått bra att byta mot något annat, så länge man inte snålar på jästen med tanke på att pH förhoppningsvis ligger neråt 3,2 vid det laget.
Blev kanon, lite smak åt vitt vin med fläder och vindruvor. Fruktigt utan att behöva tillsätta någon frukt. Viss sötma för att vara suröl eftersom jästen stannade på 1,017 men det var mest trevligt.
Angående mango har jag smakat ett suröl med torkad mango, var ganska läbbigt.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 76 gäster