Sida 1 av 1

Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 08:55
av TommyP
Jag tänkte försöka mig på en brooklyn lager klon.
I receptet är det 3 temperaturer i steg + utmäskning.
Jag tänkte först att strunt i det jag kör bara ett steg det brukar bli gott nog för mig.
Men kruxet i detta fall är att det ska vara 1.017 i fg vilket i så fall skulle bli hög mäsktemperatur för bara ett steg.
Jag har en BK25 och i ärlighetens namn vet jag inte hur bra det funkar att stegmäska i den (har aldrig provat).
Vet inte hur snabbt den kan öka från t.ex 50 grader till 69. Är det bara att köra eller ska jag ta det hela i en mäsktemp
och bara köra högre temperatur, och kolla i beersmith vilken, tills jag har fg 1.017?

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 12:01
av Drake
Beersmiths fg beräkningar är rätt usla så jag tror det blir mer som en chansning att gå på den beräkningen. Det är så mycket mer som spelar in än mäsktemperatur tyvärr.

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 13:57
av ekstedt
Jag hänger inte riktigt med, står det i receptet att FG ska vara 1017? Det låter högt tycker jag. Likaså tvivlar jag på att Brooklyn stegmäskar. Vad är det för ett recept?

Om något ger stegmäskningnhögre utjäsnimg f.ö, givetvis beroende på försockringsrasterna också.

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 15:55
av TommyP
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... -clone-byo. Det här receptet kollade jag på. Tacksam för förslag på cad jag ska göra. Jag kör väl helst ett steg men får jag ner fy blir den alkoholstark, ska jag dra ned fg då?

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 16:00
av TommyP
Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 16:40
av ekstedt
TommyP skrev:Hur som ser att det fanns lite fler recept att snegla på nu, knepigt hittade knappt några förut, måste vart stavfel och morgongrus i ögonen.
Hur som helst så är det stegmäskning som verkar gälla. Man borde väl kunna köra på ett steg utan att få katastrofskillnad eller?
Vilken temp bör jag köra på i så fall?


Kanske bättre att kolla hos bryggeriet: http://brooklynbrewery.com/brooklyn-bee ... klyn-lager.

OG 1053 och FG 1014 ungefär alltså. Att en massa "klonrecept" kör med stegmäskning kan man strunta i så länge inte det finns någon verifierad info från bryggeriet. Tvivlar som sagt starkt på att Brooklyn krånglar till det med stegmäskning.

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: söndag 2018-04-15 17:18
av TommyP
Ok will do. Tack för info!

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: måndag 2018-04-16 08:32
av martinb
Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: måndag 2018-04-16 08:38
av Jonas
TommyP skrev:Vilken temp bör jag köra på i så fall?


Mäska på 67 grader i en timme + ev. en utmäsk på 75 grader, så blir det bra

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: måndag 2018-04-16 19:47
av ekstedt
martinb skrev:Delade inte Gareth med sig av Brooklyn Lagers recept för hembryggare till Omnipollo-boken?


Jo, och märkligt nog så anges faktiskt stegmäskning; 47->57->69->77. Förstår inte alls varför.

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 16:04
av TommyP
Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.

Re: Det här med stegmäskning

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 23:37
av Bee
TommyP skrev:Kör på ett steg. Men nu nästa dumma fråga. Förkulturen....kan jag köra den i rumstemperatur eller ska jag köra den i 11gr? Tänkte brygga på söndag.
Rumstemperatur