Sida 3 av 3

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: tisdag 2021-04-27 19:56
av ekstedt
STMF skrev:Maltmagnus skriver att tillverkningsland på Fermolager W är Sverige. Hembryggeriet skriver att Brewly 34/70 är tillverkad i Sverige.


Okej, AEB verkar ha en nordisk gren ser jag nu, men de har säkert en egen anläggning.

Frågan är då varifrån Brewly får sin jäst? När jag söker så hittar jag att den frågan faktiskt har varit uppe i forumet: viewtopic.php?f=5&t=15789&start=15
Känns som att Jästbolaget är en stark kandidat.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: onsdag 2021-04-28 08:36
av Saint
WLP002 English Ale är väldigt bra både till fylliga Imp Stout och fruktiga IPA/DIPA. Har nog gjort mina bästa öl med den. För torra fräscha IPA/APA så är WLP644 Saccharomyces "Bruxellensis" Trois ett hett tips. Jäser ut rent och har inga som helst belgiska toner. Förstärker snarare tropiska toner.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: onsdag 2021-04-28 09:55
av Hövdingen
Har haft problem med att 002 jäser ut för långt. Det blir god öl av den men jag upplever utjäsningen som opålitlig. När det gäller starka grejer här jag aldrig testat men när jag leker i brewfather upplever jag tvärtom att 002 gör det alldeles för sött.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: torsdag 2021-04-29 08:43
av Saint
Hövdingen skrev:Har haft problem med att 002 jäser ut för långt. Det blir god öl av den men jag upplever utjäsningen som opålitlig. När det gäller starka grejer här jag aldrig testat men när jag leker i brewfather upplever jag tvärtom att 002 gör det alldeles för sött.



Det är såklart ett smakfråga. Skulle nog ha förtydliga att jag gillar fylliga Stout och DIPA. Håller med om att den inte jäser ut fullt men det lämnar en härlig restsötma/fyllighet om man gillar den stilen.

Re: Favoritjäst? vilken typ av jäst föredrar just du?

InläggPostat: söndag 2021-05-02 09:18
av Perwaste
Jag lyckas ofta väldigt bra med de öl där jag använder Wyeast 1318, London Ale III. I synnerhet om det är öl med lägre alkoholhalt.

Och jag sätter en rejäl förkultur, tar undan en del till nästa förkultur etc. Så håller jag på rätt många gånger, det fungerar riktigt bra.