Återanvända jäst

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Återanvända jäst

Inläggav Djonk » onsdag 2022-09-28 15:47

1055 -> 1048 lär med andra ord inte göra någon skillnad. Säg att du gick från 1090, så hade det kanske funnits större anledning att vara fundersam. Här ett exempel där de fann viss skillnad i arom och utseende: https://brulosophy.com/2018/05/28/fresh ... t-results/
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Återanvända jäst

Inläggav ekstedt » onsdag 2022-09-28 16:36

För att förtydliga mitt inlägg så är det inte sänkningen i ABV/OG som är problemet, utan högt OG/ABV i ölet från vilken man återanvänder jäst. Det är alltså minst lika stort problem att återanvända jäst från ett nioprocentigt öl till ett annat nioprocentigt öl som till ett femprocentigt öl. Det sistnämnda är väl snarare sämre då det är ännu viktigare med pigg jäst när man jäser ett starkt öl.

Belgiska bryggerier återanvänder inte jäst från sina starkaste öl, utan alltid från de svagare.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Återanvända jäst

Inläggav peterg » torsdag 2022-10-27 17:59

Fel fel fel ta bort ta bort ta bort
Senast redigerad av peterg fredag 2022-10-28 00:44, redigerad totalt 1 gång.
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Återanvända jäst

Inläggav peterg » torsdag 2022-10-27 20:02

20221027_173656.jpg
Jag har slurry andra generation som är 17 dagar gammal. Första jäsningen var med 1 pkt Us05 och 15 liter vört och efter andra jäsningen med 15 liter vört har jag ca 7 dl slurry. Frågan är om detta räcker till att jäsa 2 fat med 15 liter vört i varje fat?
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Återanvända jäst

Inläggav ekstedt » fredag 2022-10-28 10:22

Jästen förökar sig med en faktor 4-8 vid en normal jäsning. Samtidigt så brukar man räkna med att man ska ha dubbelt så mycket med slurry som med färsk jäst direkt från paketet. You do the math, men det lär inte vara för lite i alla fall.

Sedan finns det säkert skattningar om hur mycket jäst 1 dl slurry innehåller också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Återanvända jäst

Inläggav fredrik.stahl » söndag 2022-11-13 20:32

För 30 l vört till ale av normal styrka borde det räcka med 2 dl ren jästsörja om den är fräsch. Du kan också prova nån kalkylator t.ex. www.mrmalty.com. Det är ett grovt verktyg men kan ge dig insikt om vad du behöver tänka på iaf. För att säga mer måste man labba med mikroskop för att räkna jästceller och viabilitet men det är helt onödigt vid hembryggning tycker jag. Ta i lite extra istället och var jättenoga med desinficeringen. Och framför allt, chansa aldrig med gammal jäst, det är ändå rätt billigt att köpa ny jämfört med att lägga tid och utrustning på jästlabbande och ändå riskera att få en dålig öl.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Föregående

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 49 gäster

cron