Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Pilsnerkokaren skrev:Enligt tryckjäsningstråden (http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=44344) på Homebrewtalk jäser en vanlig ale renare vid högre temp när det sker under tryck.
Men om en lager skulle bli bättre eller ens god när den jäst vid rumstemperatur bara för att det skett under tryck vill jag nog ha osagt.
Det är exakt en sådan som jag har. Glöm inte att dra gängtejp på den sista gängan som inte har fått någon gängtejp, min läckte där. Erfarenheten hittills är väl att det är lite småklurigt att hitta rätt inställning. Ena stunden upp på 1 bar och sen ner till 0,3. När man väl hittat rätt får man nog fixera reglaget på nått sätt.falke skrev:Då monterar man den särskilda ventilen på kulkopplingen för gas: http://www.bryggeributiken.se/product/t ... l-till-fat och reglerar övertrycksgränsen på den.
Pilsnerkokaren skrev:Wyeast 2041 flockulerar också dåligt enligt specen men jag är fullt nöjd med resultatet jag får. Sker jäsningen under tryck virvlar inte kolsyran runt jästen lika mycket som i en vanlig jäshink, så jag gissar att jästen lägger sig snabbare under tryck.
Vad det gäller bottensatsen i fatet är det rätt enkelt att istället för att kapa röret, kapa en lagom lång bit rör (Ø15-25mm) och låta stigarröret ha rörbiten stående kring sig i botten på fatet. När du börjar tömma fatet kommer du få med dig jästen som står i rörbiten, men resten av jästen som är utanför rörbiten kommer ligga orörd under hela proceduren. Ja så länge man inte skakar eller hanterar fatet onödigt mycket.
Efter jag pitchat jästen har jag säkerhetsventilen i locket öppen i 1 dygn, tror att jästen kommer igång bättre om den inte behöver kämpa med trycket det första den gör, men när väl jäsningen kommit igång stänger jag ventilen och trycket får stiga till 0,5bar. Skulle du stänga fatet helt kommer trycket att stiga till 2,0-2,5bar sen kommer jästen att storkna och gå i vila, släpper du sen trycket börjar jästen jobba igen tills trycket blir övermäktigt igen.
fredrik.stahl skrev:Stopp och belägg, undvik koppar i långvarig kontakt med jäsande eller färdig öl! Öl är surt och kommer att lösa ut kopparn, det är ett gift i mer än mycket små mängder! Under mäsk och kok är det däremot ingen fara eftersom kontakttiden är kort och vörten inte så sur. Då kan det istället vara bra med en liten kopparbit nånstans eftersom jästen behöver det som spårämne.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 81 gäster